Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Speuren naar verstopte roerdompnesten

  •    •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
853 keer bekeken
  •  

Hoemp, hoemp, hoemp… kiep, kiep, kiep! De uitgestrekte rietlanden van ’t Roegwold zijn het thuis van mysterieuze moerasvogels. De roerdomp en de waterral zitten hier goed verstopt, al kun je soms hun diepe roep of hoge gegil horen. Om er zeker van te zijn hoeveel vogels hier broeden, speurt vrijwilliger Martijn Bakker naar nesten van de verborgen vogels.  

De roerdomp is misschien wel het icoon van ’t Roegwold. Deze bruine reigerachtige broedt in het riet en is door zijn schutkleur bijna onzichtbaar. De diepe roep kun je daarentegen op kilometers afstand horen.  

33 roepende mannetjes

Het ging landelijk slecht met de vogel, maar hij profiteert van nieuwe jonge moerassen zoals ’t Roegwold. Een paar jaar geleden telden ze hier 33 roepende mannetjes. Nu hebben mannetjes vaak meerdere vrouwtjes, dus er zitten hier aardig wat broedparen.  

Martijn Bakker speurt in de territoria van die mannetjes naar de nesten van deze rode-lijstsoort. Zo weet Staatsbosbeheer precies hoe het gaat met de vogel en wat het broedsucces is. Hij doet dat uiterst voorzichtig, om de vogels zo min mogelijk te verstoren.  

De roerdompnesten zitten tussen de rietstengels en drijven vaak een beetje op het water. De eieren zijn olijfgroen, meestal vier per nest. Ondanks dat de eieren en nesten goed verstopt zitten, weten soms toch andere dieren de eieren te grijpen. 

roerdomp

© milena huender

Speenvarken in het riet

Tijdens de zoektochten naar de roerdompnesten, stuit hij ook soms op nesten van de net zo geheimzinnige waterral. Deze donkere vogel met opvallende lange rode snavel broedt ook tussen het riet. 

De waterral gilt als een speenvarken en maakt juist hoge geluiden. Deze vogel legt 6 tot 11 eieren, ook in planten boven het water. Deze vogel is misschien wel wat minder schaars dan de roerdomp. Met nog geen 5000 broedparen in Nederland blijft het een bijzondere vogel. 

Wil je meer zien van de roerdomp? Bekijk dan ook dit filmpje op Instagram!

Meer over:

roerdomp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.