Vroege Vogels

Spechten hakken en roffelen er op los | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2806 keer bekeken
  •  

De specht hakt en roffelt er lustig op los, ongeacht de ondergrond! Niet alleen bomen, ook lantaarnpalen, pindakaaspotten en wildcamera's moeten het ontzien. Zo hing Paul Raps een wildcamera op bij een drinkplaats in het bos bij Eerbeek. "Op de dag dat ik zelf wilde fotograferen (met een telelens) kwam er een grote bonte specht die mijn wildcamera testte op degelijkheid," schrijft Paul. Deze beelden zijn aan het einde van deze video te zien. 

Deze beelden van grote- en kleine bonte spechten zijn gemaakt in de afgelopen jaren gemaakt door Daniëlle van der Linde, Vincent Verkuil, Martijn Bergsma, Youri Jongkoen, Joël Mellema en Paul Raps. 

Korte roffel

De grote bonte specht is de meest algemene specht van Nederland. Zijn korte, snelle roffel laten zowel het mannetje als het vrouwtje horen om hun territorium aan te geven en de paarband te versterken. Ook gebruiken ze hun snavel om nestholtes te hakken in bomen. Dit doen ze doorgaans in zachte houtsoorten, zoals berken. In die nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd.

vrouwtje_grote_bonte_specht_op_mooi_plekje_619685391c008_medium

Een grote bonte specht vrouwtje

© pieterbj

Zwarte, groene en middelste bonte specht

Henny Brinkhof is al vanaf zijn 17e geobsedeerd door spechten. Hij verschuilt zich in stapels takken en houdt zich voor uren stil om de vogels te kunnen bestuderen. Omdat hij dit al zo veel jaar doet, heeft hij allerlei bijzonder gedrag gezien en ook kunnen filmen! Vroege Vogels TV gaat mee naar het bos waar Henny en de spechten zich schuilhouden.

Vaste bewoner

Grote bonte spechten blijven het hele jaar door in de omgeving van hun broedgebied, hoewel ze 's winters wel ruimere omzwervingen maken om voedsel te vinden. Jonge spechten zwerven rond in het najaar en dan worden ook weleens trekkende spechten gezien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JokeBitter
JokeBitter25 jan. 2023 - 14:35

"wat moet ik doen om cookie"s te axepteren? dat hoor ik graag van U! alvast mijn dank,Joke Bitter.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.