Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese natuurherstelwet aangenomen

  •    •  
28-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Grutto door Leen Kuiper bewerkt

Boerenland vogel de grutto

© Leen Kuiper

De Europese natuurherstelwet is aangenomen door het Europees Parlement. Die wet moet ervoor zorgen dat het stapsgewijs beter gaat met natuurgebieden. Dit door het bevorderen van biodiversiteit in het boerenland en voorkomen dat natuurgebieden achteruit gaan. Het opmerkelijke bij de stemming was dat precies de helft van de Nederlandse afgevaardigde voor stemden.

Spanningen in Europese fracties

Binnen fracties waren ook verdelingen zichtbaar. De CDA-leden, onderdeel van de Europese Volkspartij, stemden tegen de wet. Maar Anja Haga, die namens de ChristenUnie ook onderdeel is van de Europese Volkspartij, stemde voor. Toch gaf Haga na de stemming een positieve reactie: "Veel politici zijn bang geworden door de boerenprotesten en durven geen keuzes te maken. Daarmee help je de boeren niet, integendeel. De landbouw verdient duidelijke toekomstgerichte keuzes waar de boer op kan bouwen. Gelukkig zag de meerderheid van het Europees Parlement dit uiteindelijk ook in."

Ook binnen de liberale fractie  waren er spanningen zichtbaar. Samira Rafaela van D66 die bij de Europese liberale fractie is aangesloten stemde voor de wet. Net als Sophie in ’t Veld van de partij Volt. De vijf VVD’ers  in het Europees Parlement die ook deel van zijn Renew stemde juist tegen. Zoals Europarlementariër Jan Huitema die op X reageert: "De vraag is niet óf, maar hóé we de natuur herstellen. Een extra juridische laag verplichtingen, terwijl bestaande nog niet gehaald zijn, zal hier niet bij helpen."

Meerderheid Europees parlement stemt voor natuurherstelwet

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van het Europarlement voor met 329 stemmen tegenover 275 tegenstemmen. De wet moet nu nog officieel worden bekrachtigd door de EU-lidstaten. Die hadden eerder tijdens onderhandelingen al ingestemd met de plannen.

Bron: ANP & NOS

 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.