Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sovon: belangrijkste ontwikkelingen in de vogelwereld na 50 jaar tellen

  •  
12-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
ringmus_5de7651f001e0_medium

Twee ringmussen

© Wies Vink

Het aantal zaadetende zangvogels neemt in de winter behoorlijk af, terwijl meer watervogels overwinteren in Nederland door de warmere winters. Dit blijkt uit de Vogelbalans van Sovon, een jaarlijks overzicht van belangrijke ontwikkelingen in de vogelwereld. Dit jaar bestaat Sovon vijftig jaar en daarom staat de Vogelbalans in het teken van lange tijdreeksen. Vogeltellingen over lange periodes laten grote veranderingen zien bij soorten. Een samenvatting:

Afname in vogels op het boerenland

In de Vogelbalans vind je een overzicht van lange termijntrends van broedvogels, waarbij soorten zijn ingedeeld naar hun belangrijkste leefgebied. Daaruit blijkt dat in het boerenland de afnames overheersen. Zo namen de aantallen van de zomertortel, patrijs en ringmus sinds 1990 met enkele procenten per jaar af. Ook wordt het 's winters in deze gebieden stiller, omdat zaadetende vogels moeite hebben met het vinden van voedsel. 

zomertortel_5d28c306d73d0_medium

Zomertortel

© boshuis

Bosvogels

Door de focus op natuurlijk bosbeheer maken bosvogels als de middelste bonte specht en de boomklever een opmars. Helaas doen mezen het minder goed in bossen met een hoge stikstofdepositie. Sovon gaat dit met Stichting Bargerveen en Biosfeer nader onderzoeken.

Middelste bonte specht

© Middelste bonte specht. Fotograaf: irmos

Verrassende ontwikkelingen

Ten slotte zijn generalisten als de grauwe gans enorm toegenomen. Nog een verrassing: bepaalde soorten kunnen zeer goed omgaan met de klimaatopwarming, zoals de nachtzwaluw en bonte vliegenvanger. Volgens Sovon is het belangrijk om deze onvoorziene ontwikkelingen nader te onderzoeken.

mannetje_bonte_vliegenvanger_5cc715df49b9c_medium

Bonte vliegenvanger (mannetje)

© Pieterbj

Bron: Sovon

Meer over:

sovon, vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.