Vroege Vogels

Snoek is weer helemaal terug

  •  
26-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
snoek_Casperdouma.jpg

© Fotograaf: Casperdouma

De populatie snoeken nam in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk af als gevolg van watervervuiling. Op basis van gegevens van de afgelopen 30 jaar is vastgesteld dat de snoek weer helemaal terug is. Dit betekent ook dat de waterkwaliteit sterk is verbeterd

Toppredator

De snoek is een geducht roofdier. Met zijn torpedovormige lichaam en bek met scherpe tanden jaagt hij op andere vissen, amfibieën, jonge watervogels en zelfs ratten. De snoek heeft daarmee een belangrijke positie in een gezond ecosysteem.

Vertroebeling

In de tweede helft van de twintigste eeuw is het aquatisch ecosysteem verstoord geraakt. Door de toename van voedselrijk water kregen algen en kroos de overhand in oppervlaktewater. Het water werd steeds troebeler en waterplanten verdwenen. De snoek is een zichtjager en kreeg het in het troebele water steeds moeilijker om prooien te bemachtigen. Door het gebrek aan waterplanten ging het voorplantingssucces achteruit. De plek van toppredator werd overgenomen door de snoekbaars, die in tegenstelling tot de snoek juist goed in staat om te jagen in troebel water.

Verbeterde waterkwaliteit

De laatste decennia zijn er maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo zijn er meer rioolwaterzuiveringsinstallaties gebouwd en is er wetgeving opgesteld waar bedrijven zich aan moeten houden. Verder is op veel plaatsen voedselrijk slib verwijderd en zijn oevers natuurlijker gemaakt. De maatregelen hebben gewerkt, want de waterkwaliteit is sterk verbeterd. Het water is helderder en waterplanten zijn teruggekeerd. Dit heeft als gevolg dat de snoek zich op veel plaatsen heeft hersteld.
Bron: RAVON, Nature Today

Meer over:

snoek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Arno Ede
Arno Ede27 mei 2017 - 6:38

Zoals in het meertje achter de Landzijde in Den Haag waar tientallen flinke joekels  te zien zijn Gewoon met  het blote oog en groter dan een halve meter ongeveer 10 cm onder de waterspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.