Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snelle spitssnuitdolfijn heeft bijzondere jachtstrategie in diepzee

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
505 keer bekeken
  •  
Beaked_Whale

Spitssnuitdolfijn van de Blainville

© NOAA Photo Library

Spitssnuitdolfijnen worden zelden waargenomen, ze maken recordbrekende duiken en kunnen meer dan een uur hun adem inhouden. Een internationaal team van biologen is er nu in geslaagd de dolfijnensoort te bestuderen.

Diepzeejager

De spitssnuitdolfijn jaagt in de diepzee op vissen en inktvissen en vertoont zich daarom maar zelden aan het zeeoppervlak. Er is nog niet heel veel bekend over het dier.

Een volwassen spitssnuitdolfijn is zo groot als een neushoorn. De meeste soorten lijken fysiek sterk op elkaar. Er wordt aangenomen dat het allemaal gespecialiseerde diepzeeroofdieren zijn. Bovendien komen ze vaak voor in hetzelfde gebied voor en jagen ze op vergelijkbare diepten. Dit roept bij biologen de vraag op hoe ze concurrentie om dezelfde prooi kunnen vermijden.

Sensoren

De onderzoekers wisten twee Noordzee-spitssnuitdolfijnen in de gaten te houden met kleine apparaatjes met allemaal sensoren, zogenaamde biologgers. Die zijn met een zuignap op de rug van de dolfijnen bevestigd. De biologgers meten de duik-, bewegings- en echolocatiestrategie van de dieren. Zo kon onder andere het foerageergedrag in detail worden bestudeerd.

Spitssnuitdolfijnen hebben doorgaans een energiezuinige levensstijl: ze kunnen hun extreem diepe duiken maken door middel van langzame, energiebesparende zwemstijlen en jachtstrategieën. Ze duiken tot diepten van één tot meerdere kilometers en kunnen dus lang hun adem inhouden. Het record staat op 138 minuten.

Niches

Tot grote verbazing van het onderzoeksteam verschillen de Noordzee-spitssnuitdolfijnen in hun zwem- en jachtstrategie sterk van verwante soorten. “Hoewel deze spitsneusdolfijnen jagen op een vergelijkbare diepte als verwante soorten, namelijk zo’n 800-1300 meter, zwemmen en jagen ze consequent veel sneller en maken ze kortere diepe duiken”, vertelt onderzoeker Fleur Visser van de Universiteit van Amsterdam.

Het verklaart hoe de verschillende soorten elkaar niet ‘in de weg zitten’ in de diepzee. Door de grote diversiteit aan gespecialiseerde strategieën kan elke soort succesvol zijn in zijn eigen diepzee-niche.

Bron: UvA

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar