Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snelle groei vee gaat ten koste van afweer

  •  
17-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_13.jpg
De agrarische industrie heeft er mogelijk zelf aan bijgedragen dat landbouwdieren weinig natuurlijke afweer hebben tegen ziektes. De beesten hebben daardoor veel antibiotica nodig, met ongewenste gevolgen voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Rijksuniversiteit Groningen de resultaten dinsdag heeft bekendgemaakt.
Volgens de onderzoekers onder leiding van hoogleraar ecofysiologie Simon Verhulst worden bijvoorbeeld kippen die bestemd zijn voor vleesproductie, geselecteerd om snel te groeien. Dat gaat ten koste van de effectiviteit van hun immuunsysteem. Om dierziektes te voorkomen, maken veehouders op grote schaal gebruik van antibiotica. Ziekteverwekkers kunnen daardoor resistent worden tegen die middelen zodat mensen die besmet raken, moeilijker te behandelen zijn.
De wetenschappers keken ook of selectie op een sterker reagerend immuunsysteem van invloed is op de groei. Dat bleek over het algemeen niet zo te zijn. Zij denken dat het met andere fokprogramma's mogelijk moet zijn snelgroeiend pluimvee te selecteren dat toch een goede weerstand heeft. Nader onderzoek naar dergelijke oplossingen is volgens de onderzoekers noodzakelijk gezien de steeds luidere roep om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te beperken.
Bron ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor