Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slotstuk: Wel en wee van de tureluurs

30 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tijsen
Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij verslag van het leven van deze weidevogels. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord.. hij maakt het allemaal mee, want de meesten heeft hij zelf geringd. Na twee eerdere reportages over de tureluurs, is dit het slotstuk van het seizoen broedende tureluurs.

Slotstuk

Twee personages spelen een hoofdrol in de Goede tijden slechte tijden serie van Wim Tijsen: het oudste tureluurvrouwtje van 17 jaar, die het met de buurman heeft aangelegd, en de dochter van de weduwe van ouwe Bil, die ook meerdere mannen heeft versleten. Hun eerste nestjes zijn verloren gegaan aan een vos en een bunzing, maar allebei zijn ze aan een tweede leg begonnen. Hoe vergaat het ze nu?
Fragment uit het dagboek van Wim Tijsen:
Yes! toch succes voor "dochter v/d weduwe van ouwe Bil"
Na een paar dagjes vakantie was mijn eerste gang naar de Normerpolder vanavond. Hoe zou het ervoor staan? Loonbedrijf Mts Bijvoet zou een deel v/h weiland niet maaien, in overleg met de eigenaren en de anv "De Rotgangs" wilde ook meewerken. Dan is het des te mooier dat er goed nieuws is en niet alle moeite voor niks geweest is. Er waren 2 kuikens in het nest en de andere 2 eitjes waren nog niet aangepikt, dus ik verwacht dat C73 en E87 met deze 2 kuikens morgenochtend aan de loop gaan bij het eerste krieken van de dag. Het zal een hele toer worden om ze vliegvlug te krijgen, nadat ze eerst al drie weken op het 1e nest hebben zitten broeden voordat het gepredeerd werd door een bunzing. De regen die hier vanmiddag viel was nog niet genoeg voor het stof. Maar de kuikens hebben bijna één ha voor zichzelf en hun ouders. Ben benieuwd...
Wim Tijsen heeft een filmpje gemaakt van de kleine kuikens, voordat hij ze gaat ringen.

Lees meer
 over de tureluurs op de Facebookpagina van Wim Tijsen.

Meer over:

wim tijsen, tureluur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar