Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wel en wee van de tureluur

31 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Regen-Tureluur-2---Rvdaalen-

© Fotograaf: Rvdaalen

Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij verslag van het sociale leven van deze weidevogels. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord.. hij maakt het allemaal mee, want de meesten heeft hij zelf geringd.
Fragment uit zijn verslag:
"Mijn oudste tureluur A45 leek vanmorgen toch voorlopig een andere keus gemaakt te hebben voor een partner, dit in plaats van die jonge vent met een aluminium ring van vorige week. Want die papte het vanmorgen aan met een ongeringde vrouw(kan natuurlijk helemaal niet...) Haar partner van vorige jaren, J05, is er voorlopig nog niet en ik zag haar vandaag sterk reageren op de buurman van de laatste jaren, H88, wiens partner(J00) er ook nog niet is. Ze stond vanochtend op haar favoriete paaltje naast de N99 bij Den Oever, waar later H88 ook op stond te baltsen, d.w.z. roepen om een partner. En ze reageerde daar duidelijk op. Toen de buren te dicht naderden, reageerden ze er samen op en vlogen samen even weg. Het gevecht gaat om een territorium bij de enigste broedende kievit die er nog maar zit. Want die gebruiken tureluurs als 'waakhond' voor hun gebied. Wordt vervolgd..."
Wim maakt ook regelmatig filmpjes van de tureluurs:
Bekijk de Facebook-pagina van Wim Tijsen voor meer Tureluur verhalen, of zoals hij het zelf noemt GTST-tuutjes. 

Meer over:

tureluur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar