Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wel en wee van de tureluur II

4 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tureluur
Al meer dan twintig jaar volgt Wim Tijsen het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op een smakelijke manier doet hij verslag van het leven van deze weidevogels. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord.. hij maakt het allemaal mee, want de meesten heeft hij zelf geringd. 

Tureluur soapserie

Twee personages spelen een hoofdrol in zijn Goede tijden slechte tijden serie: het oudste tureluurvrouwtje van 17 jaar, die het met de buurman heeft aangelegd. En de dochter van de weduwe van ouwe Bil, die ook meerdere mannen heeft versleten. De vraag is of ze al een nestje hebben.. want met roofvogels, vossen en loslopende honden in de buurt is dat geen vanzelfsprekendheid..
Fragment uit het dagboek van Wim Tijsen:
Veel gekrijs/gegier door de 'terror-kauwtjes', oei, oei....Was vanochtend op pad met Jeannette Parramore van Vroege Vogels radio om te kijken hoe het met mijn oudste tureluur A45 staat,.En of het nestje van C73, oftewel "de dochter van de weduwe van ouwe Bil" nog wel bewoond was. Het leverde spannende opnames op, want toen we het weiland inliepen was er een tuut die in heftig gevecht was met een stuk of 7 kauwtjes voor het greppelland die het op haar eitjes voorzien hadden, pal naast het nest van 'de dochter van', slik, oeps! A.s. zondagochtend de afloop tussen 07.00 en 10.00 uur op radio NPO 1.
Op zijn facebook-pagina kun je alle dagboekfragmenten van Wim Tijsen lezen.  Lees meer
Jeanette Parramore maakte eerder ook een reportage over de tureluurs .
Tureluur

© Fotograaf: Jos van den Elshout

Meer over:

tureluur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar