Sloten blijken interessanter en belangrijker voor de biodiversiteit in de natuur dan in eerste instantie vermoed wordt. Het boek 'Sloten', dat onlangs verscheen, gaat dieper in op dit belang van de Nederlandse sloot.
Sloten
In Nederland ligt een groot netwerk aan sloten: maar liefst 300.000 kilometer. Vroeger bestond Nederland uit moeras en natte gebieden met een grote biodiversiteit. Al deze gebieden zijn ingepolderd en verdwenen en de Nederlandse sloten hebben deze functie overgenomen. Voor veel insecten maar ook andere beesten, zoals vogels die weer van deze insecten leven zijn de sloten belangrijk voor hun voortbestaan.
Eetfestijn. Fotograaf: Ruudsharp
Mus vangt libel. Fotograaf: AnnetPiet
Fotograaf: Renevos
Parende juffers op een rietstengel boven de sloot. Footograaf: Riekev.
IJsvogel met visje. Fotograaf: vogeltjes1980
En dan heb je ook nog de onverwachte slootbezoekers:
Lepelaars in de sloot. Fotograaf: tinyvdmeer
'Als een ree over het ijs is...' Fotograaf: mariepa
Hermelijn heeft jonge haas te pakken en zwemt sloot over. Fotograaf: Wiesvink
.
Boek
Uit het 'PLONS-project' (Project Langjarig Onderzoek Nederlandse Sloten), een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en Alterra, waarvoor o.a. aquatisch ecoloog Ralf Verdonschot verantwoordelijk was, ontstond het boek 'Sloten'. |
Het is een handboek over het functioneren van sloten in landelijk gebied. Het presenteert de resultaten uit actueel ecologisch onderzoek en geeft nodige achtergrondinformatie. Het boek is een complete informatiebron voor ecologen, waterbeheerders, studenten maar ook liefhebbers van natuur en landschap. Het is geschreven door onderzoekers van Alterra en Wageningen University: Edwin Peeters, Annelies Veraart, Ralf Verdonschot, Jeroen van Zuidam, Jeroen de Klein en Piet Verdonschot.