Slimme energienetten
• 10-02-2012
• leestijd 1 minuten
Je elektrische auto opladen met stroom van je zonnepanelen en een wasmachine die alleen draait als het waait.
Smart grids
of slimme elektriciteitsnetwerken moeten de vraag naar energie beter kunnen afstemmen met het aanbod en de beschikbare capaciteit. Volgens Frits Verheij, smart grid expert bij
adviesbureau KEMA
zijn slimme netwerken noodzakelijk als we toe willen naar een duurzame decentrale energievoorziening. Met name de ontwikkeling van de elektrische auto kan daarin een bepalende rol spelen. Volgens Verheij is Nederland in de wereld koploper op dit gebied.
Dinsdag 7 februari werd bekend dat Minister Verhagen van Economische Zaken 16 miljoen euro steekt in voor de aanleg van slimme elektriciteitsnetten. Het gaat om voor twaalf projecten verspreid door heel Nederland. Zo worden in Den Haag in een gebouw met driehonderd appartementen warmtepompen, wasmachines en koelkasten slim aangestuurd en worden in Nieuwegein elektrische taxi’s opgeladen met lokaal opgewekte energie.
In het Groningse wijk Hoogkerk loopt al meer dan een jaar het eerste experiment ter wereld met een smart grid. In de proef zijn 25 woningen met elkaar verbonden en uitgerust met microwarmtekrachtkoppeling, hybride warmtepompen, slimme energiemeters, zonnepanelen, elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur. Gezamenlijk vormen deze woningen een slim energiesysteem. Het project is onder andere uitgevoerd door TNO en energiekennisbedrijf KEMA.