Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slakken op reis

  •  
09-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Partula nodosa. Foto Trevor Coote
De Amsterdamse dierentuin Artis kweekt speciaal boomslakken om ze weer terug de natuur in te zetten. De Polynesische boomslak was uitgestorven op Tahiti, het eiland in de Stille Zuidzee, waar deze soort voorkwam.

Uitgestorven

De Polynesische boomslak werd in 1967 door een exotische slak uitgeroeid. Deze exotische slak, de grote agaatslak ( Lissachatina fulica ) werd het eiland binnengehaald met als idee dat de lokale bevolking deze slak als een lekker hapje zou zien. Dat bleek niet het geval te zijn. Niemand at de slak, integendeel, de slak at alle gewassen op van de bevolking. Om de agaatslak op een natuurlijke manier te bestrijden werd de Amerikaanse roofslak ingezet. Helaas bleek dit niet de oplossing te zijn. De Amerikaanse roofslak ging met name achter de 1 centimeter grote boomslak aan. Hierdoor stierven sommige soorten boomslakken helemaal uit op het eiland.

Redding

Door toedoen van twee Amerikaanse onderzoekers werden nog enkele levende boomslakken naar diverse dierentuinen gebracht. Artis kreeg vorig jaar een aantal boomslakken. Samen met enkele andere dierentuinen ging er een kweekprogramma van start. De dierentuin kweekte in ruim een jaar ruim tweehonderd nihoboomslakken ( Partula nodosa ), een van de uitgestorven soorten.
Artis dierenverzorger Maartje de Vries zet een polynesische boomslak uit in Tahiti

© Artis

Artis dierenverzorger Maartje de Vries zet een polynesische boomslak uit in Tahiti

Tahiti

Vorige maand vertrok een vliegtuig vanuit Schiphol naar Tahiti met 877 Polynesische boomslakken uit Artis aan boord. De slakken zijn van groot belang voor de biodiversiteit in het bos. Ze eten verrotte planten van de grond. Maartje de Vries, slakkenverzorger van Artis, vloog vooruit om de slakken op te vangen. Bij aankomst op Tahiti werden alle slakken gemarkeerd, zodat ze gemonitord kunnen worden. Daarna zijn ze in in potjes aan bomen gehangen, om vervolgens in alle vrijheid hun natuurlijke habitat op te zoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.