Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slakken in de zomer

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
slak-1968Tj

© Fotograaf: 1968Tj

Het is de schrik van veel tuinbezitters. Heb je net je mooie hofje zomerklaar gemaakt en dan barst het er binnen de kortste keren van de slakken. Zeg maar dag tegen je hosta en je heesters. Of het ook dit jaar zo’n vaart loopt is de vraag. Slakken hebben vocht nodig en als het ergens de afgelopen maand aan heeft ontbroken is het dat wel. Het is extreem droog deze zomer. Wat doet het watertekort met de slakken van Nederland? In Vroege Vogels een gesprek met malacoloog Tello Neckheim.

Afname van het aantal slakken

Niet alleen droogte is een gevaar voor slakken. Deze week verscheen een studie van het CBS over een aantal zeldzame kleine soorten, zoals de nauwe korfslak en de platte schijfhoren. Deze twee piepkleine slakken zijn sinds 2007 fors in aantal afgenomen.
De nauwe korfslak leeft vooral in de kalkrijke duingebieden langs de kust en op de kwelders van onder meer Schiermonnikoog en Rottumeroog. Deze kleine landslak is sinds 2007 in aantal met 60 procent afgenomen. Enkele oorzaken voor de afname is de vergrassing van de duinen, maar ook de begrazing. Dit zorgt ervoor dat het leefgebied van de nauwe korfslak ongeschikt wordt. De vergrassing ontstaat door de uitstoot van ammoniak en stikstofoxide, afkomstig van industrie, verkeer, landbouw en veeteelt.
Van de platte schijfhoren, een waterslakje met een opvallend plat huis van nog geen centimeter, is de verspreiding sinds 2012 tot 84 procent afgenomen ten opzichte van 2007. In een opiniestuk roepen slakkenexperts deze week provincies en beheerders op om werk te maken van de bescherming van de nauwe korfslak.

Meer over:

nauwe korfslak, slak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.