Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slakken in de zomer

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
slak-1968Tj

© Fotograaf: 1968Tj

Het is de schrik van veel tuinbezitters. Heb je net je mooie hofje zomerklaar gemaakt en dan barst het er binnen de kortste keren van de slakken. Zeg maar dag tegen je hosta en je heesters. Of het ook dit jaar zo’n vaart loopt is de vraag. Slakken hebben vocht nodig en als het ergens de afgelopen maand aan heeft ontbroken is het dat wel. Het is extreem droog deze zomer. Wat doet het watertekort met de slakken van Nederland? In Vroege Vogels een gesprek met malacoloog Tello Neckheim.

Afname van het aantal slakken

Niet alleen droogte is een gevaar voor slakken. Deze week verscheen een studie van het CBS over een aantal zeldzame kleine soorten, zoals de nauwe korfslak en de platte schijfhoren. Deze twee piepkleine slakken zijn sinds 2007 fors in aantal afgenomen.
De nauwe korfslak leeft vooral in de kalkrijke duingebieden langs de kust en op de kwelders van onder meer Schiermonnikoog en Rottumeroog. Deze kleine landslak is sinds 2007 in aantal met 60 procent afgenomen. Enkele oorzaken voor de afname is de vergrassing van de duinen, maar ook de begrazing. Dit zorgt ervoor dat het leefgebied van de nauwe korfslak ongeschikt wordt. De vergrassing ontstaat door de uitstoot van ammoniak en stikstofoxide, afkomstig van industrie, verkeer, landbouw en veeteelt.
Van de platte schijfhoren, een waterslakje met een opvallend plat huis van nog geen centimeter, is de verspreiding sinds 2012 tot 84 procent afgenomen ten opzichte van 2007. In een opiniestuk roepen slakkenexperts deze week provincies en beheerders op om werk te maken van de bescherming van de nauwe korfslak.

Meer over:

nauwe korfslak, slak,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JterHaar
JterHaar25 sep. 2018 - 10:48

Zodra de schemering inviel kon ik diverse (soms wel 6 tot 10) naaktslakken bij en in het waterbakje voor de vogels vinden tijdens die droge periode. Als het regent zie je ze ook altijd opeens door de tuin schuifelen.