Vroege Vogels

Slakken zijn leuker dan je denkt (fotoserie)

  •  
29-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8350 keer bekeken
  •  
slak-helpatje.jpg

© Fotograaf: Helpatje

Slakken worden vaak gezien als vieze en vervelende overlastveroorzakers. Maar wie zich verdiept in het slijmerige dier, zal zien dat het eigenlijk best een fascinerend beestje is.
Slijmerige acrobaten
De gewone huisjesslak verplaatst zich slecht 30 tot 40 meter per jaar. Daar gebruikt hij zijn slijm voor, wat ervoor zorgt dat hij zich over bijna elk soort ondergrond makkelijk kan voortbewegen. Als een slak verticaal moet voortbewegen, wat meer grip vereist dan horizontaal bewegen, wordt een ander soort slijm afgescheiden.
slak-1968Tj

© Fotograaf: 1968Tj

Hoornachtige tandjes
Veel op het land levende slakken eten voornamelijk planten, maar vele soorten eten ook aas, paddenstoelen en schimmels. Slakken hebben een rasp-achtige mond die bestaat uit vele duizenden kleine hoornachtige tandjes. Hiermee worden dunne laagjes weefsel van het voedsel geschraapt.
slak-domenicokl

© Fotograaf: domenico

Hermafrodiet
De meesten slakken zijn hermafrodiet. Met andere woorden: ze zijn tweeslachtig en kunnen bij het paren zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Het is wel zo dat er twee slakken nodig zijn om een bevruchting te laten plaatsvinden.
slak-kristaen

© Fotograaf: kristiaen

Winterslaap van 3 jaar
Een slak houdt een soort winterslaap om zich te beschermen tegen uitdroging. Als de omstandigheden niet goed genoeg zijn om te ontwaken, door bijvoorbeeld aanhoudende kou, kan deze winterslaap wel 3 tot 4 jaar duren.
slak-martie

© Fotograaf: martie

Anus op de kop
Slakken hebben geen normale voor- en achterkant. De achterkant van het dier zit feitelijk boven zijn kop. Het voordeel daarvan is dat de buik van de slak, met alle ingewanden en de geslachtsorganen, teruggetrokken kan worden in de schelp. Als een slak poept komen de uitwerpselen eigenlijk op zijn kop.
slak-origedoe

© Fotograaf: origedoe

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

HannyR
HannyR25 jun. 2021 - 12:53

Ik weet niet of paneermeel wel zo goed/gezond is voor een slak. Het is droog en trekt m.i. te veel vocht aan, en vocht is essentieel voor een slak. Als het paneermeel er al een tijdje ligt is het natuurlijk wel prima, want dan is het lekker sompig, en onttrekt dus geen vocht aan de slak. Niet alles wat lekker is, is ook goed voor je, wat dat betreft lijken slakken erg op mensen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.