Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slakken in de tuin: zo jaag je ze weg

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71744 keer bekeken
  •  
slak_foto annekevandijk

© Foto: annekevandijk

Je tuin groeit en bloeit. Met trots kijk je naar het resultaat waar je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. Maar wat zie je daar? Een aangevreten blad? Slakken! Wat nu?
Slakken horen ook in een natuurvriendelijke tuin omdat ze dood materiaal opruimen en dit als voedingsstof teruggeven aan de bodem. Maar je wilt niet dat ze je mooie planten opeten. Dus hoe kun je deze slakken op een milieu- en diervriendelijke manier bestrijden?

Slakken zijn gek op paneermeel

Een paar jaar geleden vertelde mevrouw Betsy Thijssen uit Prinsenbeek ons een simpele truc om slakken om de tuin te leiden. Slakken blijken namelijk gek te zijn op paneermeel. Strooi tegen het invallen van de avond op meerdere plekken in de tuin hoopjes paneermeel. Na een uurtje komen allerlei slakken eropaf om er lekker van te smullen. Vang vervolgens alle slakken en laat ze een stuk verder van je tuin weer vrij. Legmeel schijnt ook te werken. Het legmeel is kippenvoer dus te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Citrusvruchten

Slakken houden van vocht, dus je hebt de meeste kans ze te vangen als het net geregend heeft. Je kunt ook omgekeerde citrusvruchten in de tuin leggen. De slakken vreten ze uit en blijven eronder zitten als schuilplaats. Zo kun je in èèn keer een heel stel vangen en ergens anders vrijlaten. Bijvoorbeeld op een plek waar egels, kikkers, padden, hazelwormen, hagedissen dassen, slangen, en vogels ze weten te vinden.

Mosselschelpen tegen de slak

Heb je slakken èn eet je graag mosselen? Bewaar dan na een heerlijke maaltijd alle mosselschelpen en stamp ze stuk. Strooi de scherven rondom je planten. Slakken houden niet van de scherpe randjes van de schelpen en zullen wegblijven. Daarnaast zijn de scherven ook goed voor de grond. (Eierschalen werken ook.)

Slak-etende vogels

Zanglijsters kunnen je helpen wanneer je veel huisjesslakken in de tuin hebt. Maar dan moet jij de zanglijster ook een handje helpen door een grote steen in de tuin te leggen. Die gebruikt de zanglijster om het huisje van de slak kapot te maken en hem vervolgens op de eten.

Nòg meer tips

Er zijn nog veel meer tip om op een dier- en milieuvriendelijke manier van slakken af te komen. Een korte opsomming:
  • Span vliegengaas over je moestuin, zo komen de slakken er niet bij.
  • Strooi koffiedik tussen de planten, daar houden slakken niet van.
  • Zorg voor een egel-vriendelijke tuin. De egels zullen de slakken opeten. 
  • Week tabak in water, zeef het water en doe het water in een plantenspuit. Besproei je planten met het tabakwater. Dit moet slakken ook weren.
  • Sproei de tuin ’s ochtends in plaats van ’s avonds, dan blijft de tuin minder lang vochtig. Want slakken zitten graag in een vochtige tuin.
De slak kan voor aardig wat frustratie zorgen. Maar laten we niet vergeten dat het ook een leuk en mooi dier is. Bekijk deze fotoserie en vergeet niet te genieten wat dit grappige diertje.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

aart thuis
aart thuis27 jun. 2021 - 19:42

kippen los laten lopen werkt ook. Eten niet zozeer de slakken, maar de eitjes. Sinds we kippen hebben, hebben we geen slakkenplagen meer

p.benes
p.benes26 jun. 2021 - 10:12

alle methodes zijn goed, zolang er maar geen gif of andere antislak troep gebruikt word, ook stuk gooien slaat nergens op. Slakken hebben ook een functie in de kringloop van deze wereld. Het opruimen van dood materiaal, en als voer voor oa vogels, egels enz. heb je wel eens een merel een slakken huis zien stuk slaan op een steen?

ntrfragmentjes
ntrfragmentjes25 jun. 2021 - 19:05

Ik heb een egel in de tuin maar volgens mij is die niet dol op naaktslakken. De naaktslakken echter wel op het speciale egelvoer dat ik neerzet. Massa's slakken kun je zo uit je tuin wegvangen. Maar..... paneermeel is natuurlijk een stuk goedkoper! En koper helpt absoluut niet, evenmin koffiedik wat vaak gepromoot wordt. Tineke

paardenjong
paardenjong25 jun. 2021 - 13:11

op de dakakker in rotterdam gaan we met de gevonden slakken op safari, echt leuk om te doen !!

knIbbeltje
knIbbeltje20 mrt. 2019 - 14:16

met aaltjes zijn naaktslakken heel goed weg te krijgen uit de tuingroet Knibbeltje

knIbbeltje
knIbbeltje20 mrt. 2019 - 14:15

met aaltjes zijn naaktslakken heel goed weg te krijgen in de tuingroet, Knibbeltje

Rijenta Bok
Rijenta Bok20 mrt. 2019 - 13:44

Anti slakkenmiddel van knoflook tbv Hosta's: - pel 2 bollen knoflook- kook of stoom de knoflook in 1,2 ltr water 3 tot 4 minuten  totdat ze geblancheerd zijn- zeef het mengsel en vul het tot 1,2 liter met water- laat afkoelen Om de 2 weken!:- 1 eetlepel v dit knoflookmengsel in een gieter van 3,8 ltr water - Giet op de bladeren in de late middag op een droge dag (droogt op de bladeren ) Dit recept anti slakken was op tuinprogramma BBC"Una Dunnett knoflook "Zij heeft enorm groot landgoed met duizenden hosta’ allen in perfecte staat!! Dit door toedoen van bovengenoemd anti-slakken recept!!Zelf gebruik ik t ook tegen andere vraat zoals Wol-dop-luis!!

HSuzanna53
HSuzanna5320 mrt. 2019 - 13:20

De naaktslakken vormen het grootste probleem voor de planten die hier gevoelig voor zijn. De huisjesslakken schrapen algen van de bloempotten en tegels af en alleen een paar huisjesslakken zijn echt schadelijk voor de plant o.a. de segrijnslak en 1 beschermde soort, de wijngaardslakDe prachtige grote naaktslakken vang ik en zet ik uit bij een nabij gelegen plantsoen voor de vogels en muizen enz. Als ik te veel huisjesslakken heb, vang ik deze ook en zet hen ook op die plaats neer.Het probleem zijn die kleine zwarte soorten, maar ik weiger om gif te gebruiken en zeer zeker GEEN aftreksel van tabak, dat zeer giftig is voor elke diersoort.Ik probeer het bodemleven optimaal te houden, hierin bevinden zich ook jagers die slakken eten zoals bepaalde kevers en duizendpoot en ik vermijd planten die slakken aantrekken.Wist je dat er een heel klein slakje met zwart huisje bestaat, die zijn eigen soortgenoten opeet?... Jammer Vroege Vogels, dat je het toelaat dat tabak als bestrijdingsmiddel wordt gebruikt!Een interessante link:https://catherinetine.blogspot.com/2015/03/slakken.html?view=classicDe Mens En De Natuur door Tine de Jong Ik heb ook veel baat bij het gebruik van Pireco, een 100% natuurlijk middel, waarmee ik belaagde planten door luizen, van smaak verander, zodat de zuigertjes vertrekken. In de tussentijd ga ik na, hoe ik deze planten kan versterken of hoe ik de grond kan verbeteren enz. Ik hoop dat jullie "groen tuinieren zonder gif" meer gaan promoten i.p.v. nog meer gif in de tuin! Geef interessante groene weetjes door aan ons en leer de mens weer echt te leven met de natuur en onze plaaggeesten, zonder onherstelbare schade aan te richten.

JterHaar
JterHaar25 sep. 2018 - 10:50

Volgens mij eten egels alleen "huisjesslakken", geen naaktslakken

Miss Moon
Miss Moon26 jun. 2018 - 10:54

Nicotine is zeer goor gif. Het dood alles, niet alleen slakken, maar ook bijen bijvoorbeeld. Onbegrijpelijk dat Vroege Vogels zo'n advies plaatst. Trouwens, waarom zou je een slak willen doden? Mijn ervaring is dat het ene jaar de planten wat meer zijn aangetast dan het andere, maar dat dit vooral afhankelijk is van hoeveel egels de tuin bezoeken. Dus stimuleer vooral de komst van hun natuurlijke vijanden als je moeite hebt met een paar gaten in je hosta's. Eten ze je planten helemaal kaal, dan is er toch iets mis met het biologisch evenwicht in je tuin. Zou het misschien een idee zijn daar je gedachten eens over te laten gaan? Er zijn talloze boeken over, inmiddels.

H.A.J.vanderPloeg
H.A.J.vanderPloeg7 jun. 2018 - 9:05

Met aaltjes tegen slakken van Ecostyle heb ik geen last meer van slakken, en het waren er honderden. Was echt ten einde raad, de Gerbera's werden helemaal opgegeten en van mijn hosta bleven alleen de stengels achter. Alle slakkenkorrels helpen niet, bovendien zijn houtduiven gek op de slakkenkorrels, geen idee waarom.

pejomaba
pejomaba6 jun. 2018 - 12:40

De tip: Week tabak in water, zeef het water en doe het water in een plantenspuit.....of dat helpt  tegen slakken weet ik niet maar werkt wel goed tegen bladluis op de rozen!

Gea0
Gea06 jun. 2018 - 12:34

Nou dat genieten gaat wel over wanneer je  er zo'n honderd per keer uit je tuin haalt! Alle tips geprobeerd maar vergeet het maar! Een lupine gekocht en geplant was de dag er na tot op de grond toe kaal gevreten! De hosta's waren een ware lekkernij en aangezien we een "bostuin"  hadden deden deze het in deze tuin het beste maar met slakken vergeet het maar!!!!! Alleen kale stelen.   Het was om te huilen er bestaat geen natuurlijk middel dat dan nog helpt,   ECHT NIET,  alles geprobeerd. We hebben de tuin niet meer maar vraag  mij niet om te genieten van dit grappige? diertje! Het waren overigens naaktslakken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.