Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slakken in de tuin: zo jaag je ze weg

1 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
slak_foto annekevandijk

© Foto: annekevandijk

Je tuin groeit en bloeit. Met trots kijk je naar het resultaat waar je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. Maar wat zie je daar? Een aangevreten blad? Slakken! Wat nu?
Slakken horen ook in een natuurvriendelijke tuin omdat ze dood materiaal opruimen en dit als voedingsstof teruggeven aan de bodem. Maar je wilt niet dat ze je mooie planten opeten. Dus hoe kun je deze slakken op een milieu- en diervriendelijke manier bestrijden?

Slakken zijn gek op paneermeel

Een paar jaar geleden vertelde mevrouw Betsy Thijssen uit Prinsenbeek ons een simpele truc om slakken om de tuin te leiden. Slakken blijken namelijk gek te zijn op paneermeel. Strooi tegen het invallen van de avond op meerdere plekken in de tuin hoopjes paneermeel. Na een uurtje komen allerlei slakken eropaf om er lekker van te smullen. Vang vervolgens alle slakken en laat ze een stuk verder van je tuin weer vrij. Legmeel schijnt ook te werken. Het legmeel is kippenvoer dus te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Citrusvruchten

Slakken houden van vocht, dus je hebt de meeste kans ze te vangen als het net geregend heeft. Je kunt ook omgekeerde citrusvruchten in de tuin leggen. De slakken vreten ze uit en blijven eronder zitten als schuilplaats. Zo kun je in èèn keer een heel stel vangen en ergens anders vrijlaten. Bijvoorbeeld op een plek waar egels, kikkers, padden, hazelwormen, hagedissen dassen, slangen, en vogels ze weten te vinden.

Mosselschelpen tegen de slak

Heb je slakken èn eet je graag mosselen? Bewaar dan na een heerlijke maaltijd alle mosselschelpen en stamp ze stuk. Strooi de scherven rondom je planten. Slakken houden niet van de scherpe randjes van de schelpen en zullen wegblijven. Daarnaast zijn de scherven ook goed voor de grond. (Eierschalen werken ook.)

Slak-etende vogels

Zanglijsters kunnen je helpen wanneer je veel huisjesslakken in de tuin hebt. Maar dan moet jij de zanglijster ook een handje helpen door een grote steen in de tuin te leggen. Die gebruikt de zanglijster om het huisje van de slak kapot te maken en hem vervolgens op de eten.

Nòg meer tips

Er zijn nog veel meer tip om op een dier- en milieuvriendelijke manier van slakken af te komen. Een korte opsomming:
  • Span vliegengaas over je moestuin, zo komen de slakken er niet bij.
  • Strooi koffiedik tussen de planten, daar houden slakken niet van.
  • Zorg voor een egel-vriendelijke tuin. De egels zullen de slakken opeten. 
  • Week tabak in water, zeef het water en doe het water in een plantenspuit. Besproei je planten met het tabakwater. Dit moet slakken ook weren.
  • Sproei de tuin ’s ochtends in plaats van ’s avonds, dan blijft de tuin minder lang vochtig. Want slakken zitten graag in een vochtige tuin.
De slak kan voor aardig wat frustratie zorgen. Maar laten we niet vergeten dat het ook een leuk en mooi dier is. Bekijk deze fotoserie en vergeet niet te genieten wat dit grappige diertje.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.