Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slachtverbod historische doorbraak voor Thieme

  •  
23-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schaap_texel.jpg
Echt nodig vindt ze het niet, maar Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) kan goed leven met de aanvulling van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks op haar wetsvoorstel om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren.
De vier partijen denken het voorstel van Thieme te kunnen verbeteren door de mogelijkheid te bieden om rituele slacht via een ontheffing toe te staan. Maar wel op voorwaarde dat zo wordt geslacht, dat het dier niet meer lijdt dan bij de gewone verdoofde slacht. Thieme vindt de aanvulling geen probleem, maar eigenlijk overbodig, omdat er altijd ruimte is om een wet aan te passen bij nieuwe, betere inzichten.
Het naderende verbod op de onverdoofde slacht noemt Thieme een historische doorbraak. Een Kamermeerderheid wil dat verdoofd slachten de norm wordt; CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen een verbod, dat volgens hen de godsdienstvrijheid aantast. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) bespeurt in het voorstel van Thieme ,,belangrijke spanningen met de grondwet''. De aanvulling erop zouden voor hem die spanningen wellicht tot een aanvaardbaar niveau kunnen terugbrengen.
De voorstanders stellen dat het plan de godsdienstvrijheid niet onnodig aantast. De ChristenUnie oordeelt anders: ,, Het is ronduit schandalig dat in het amendement staat dat islamitische en joodse slacht wordt verboden''.
Janneke Snijder (VVD) zet nadrukkelijk het belang van dierenwelzijn voorop: ,,Het maakt ons niet uit door wie, waar en hoe er wordt geslacht, als het dierenwelzijn maar is gewaarborgd.'' PvdA' er Martijn van Dam wijst erop dat niemand wil dat dieren lijden. ,,We weten nu dat grotere dieren voor, tijdens en na de slachthandeling lijden. Soms wel minutenlang. Daar kan niemand zijn ogen voor sluiten.'' En, meent hij: wat ooit de meest diervriendelijke manier was om te slachten, hoeft dat nu niet meer te zijn.
GroenLinks wil net als PvdA, D66 en de PvdD van de gelegenheid gebruik maken en de discussie die nu woedt over dierenwelzijn breder trekken door de regering te laten zoeken naar manieren om het welzijn van dieren in de gangbare veehouderij te verbeteren. D66 geeft daarvoor een voorzetje door te stellen dat ook in de reguliere slacht geen methode zou moeten worden gebruikt die inferieur is. ,,Voor elk dier moet gelden dat de manier waarop ze geslacht worden zorgvuldig wordt bekeken.''
Esther Ouwehand (PvdD) is blij met de commotie rondom de emotionele discussie. Hierdoor is er veel aandacht gekomen voor het dierenwelzijn in het algemeen, dat hebben we al gewonnen, aldus Ouwehand. Zonder het initiatiefwetsvoorstel van haar partijgenoot, Marianne Thieme, was dit volgens haar nooit bereikt.
De Kamer stemt dinsdag over de voorstellen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.