Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slaapgebrek maakt strandlopers vruchtbaar

  •  
09-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
grijze_strandloper.jpg
Slaapgebrek zorgt voor veel nakomelingen. Dat is althans zo bij een snipachtige vogel, de grijze strandloper. Dat blijkt uit een studie van het Max-Planck-Institut für Ornithologie in het Duitse Seewiesen waar het wetenschappelijke tijdschrift Science donderdag over schrijft.
Verdedigen
De onderzoekers ontdekten dat mannelijke strandlopers met weinig slaap meer kinderen kregen dan de langslapers. De mannetjes met slaapgebrek hebben namelijk meer kans om vruchtbare vrouwtjes te ontmoeten. Bovendien kunnen ze hun territorium beter verdedigen tegen concurrenten.
Slapende vogels
Gedurende de paartijd, die 3 weken duurt, slapen sommige mannetjes maar 2,4 uur. De luiwammesen onder de vogels slapen maar liefst 7,7 uur. Juist de mannetjes die extreem weinig slapen, blijken het goed te doen bij de vrouwtjes. Zij vallen meteen in een diepe, droomloze slaap en slaan de inslaapfase over.
Positief
Het slaapgebrek lijkt geen kwalijke gevolgen te hebben voor de mannetjes. Integendeel zelfs. De mannetjes met veel kinderen keerden voor het tweede jaar op rij vaker naar het broedgebied terug dan de mannetjes met weinig kroost. Volgens de vogelkenners kunnen hier geen conclusies uit worden getrokken voor mensen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.