Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sla-zeggeroest voor het eerst in NL

  •  
06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
puccinia_opizii_-_sla-zeggeroest-aad_termorshuizen.jpg

© Sla-zeggeroest (foto: Aad Termorshuizen)

Voor het eerst is met zekerheid sla-zeggeroest in Nederland vastgesteld. Weliswaar werd in 1974 deze parasiet vastgesteld op sla in een groentezaak in Baarn, maar dit kon geïmporteerde sla geweest zijn. In 1934 werd in Engeland melding gemaakt van vanuit Nederland geïmporteerde, door roest aangetaste sla. Maar nu is dan voor het eerst op in Nederland groeiende slaplanten de sla-zeggeroest aangetroffen, en wel in de moestuin van roestspecialist Aad Termorshuizen in Doorwerth (GD). Het betrof sla van slazaad dat afkomstig was uit Duitsland, maar de roestschimmel kan niet met het zaad meegaan, en moet dus wel uit Nederland afkomstig zijn.
Het is raadselachtig waar zo’n roest nu plotseling vandaan komt. Klimaatverwarming lijkt uitgesloten, want sla-zeggeroest ontbreekt in de Zuid-Europese landen. Dat sla-zeggeroest weinig op gekweekte sla wordt aangetroffen kan er mee te maken hebben dat commerciële sla in Nederland meestal geteeld wordt in kassen, waar het klimaat dusdanig is dat de roest geen kans krijgt. Maar hobbyisten kweken hun slaplanten wel buiten, en vaak zonder bestrijdingsmiddelen. Voor deze mensen zou je verwachten dat de roest geregeld besproken wordt op allerlei tuin-internetsites of in populaire plantenziektekundige boeken, maar dit lijkt niet het geval te zijn. Dat de soort niet op andere, wilde composieten is aangetroffen kan er domweg mee te maken hebben dat maar weinig mensen naar roestschimmels op wilde planten kijken. De toekomst zal uitwijzen of deze vondst het begin is van een epidemie of dat het voorlopig blijft bij deze vondst.
Hoe hard de roest op sla kan toeslaan is niet duidelijk. Aangezien de roest nauwelijks genoemd wordt in de literatuur zal het wel meevallen. De sla in de tuin van Termorshuizen wordt gewoon in zijn geheel opgegeten.
Tekst en foto's: Aad Termorshuizen, Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor