Erik van Ommen
(1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Hij woont met Wilma Brinkhof in een oude pastorie, een Rijksmonument op de historische Brink van Vries. In dit Noord-Drentse plaatsje werkt en exposeert hij in Atelier Brink 2. Erik maakt figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten en exposeerde in musea en galerieën in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tot nu toe 28 boeken. Zijn olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, bronzen beelden en tekeningen laten zien dat kunst en natuur voor hem nauw met elkaar verbonden zijn.
"Als beeldend kunstenaar zie ik de noodzaak om me in te zetten voor het behoud van datgene wat me inspireert."
Of het nu gaat om kunst of over natuurbehoud, hij is er van overtuigd dat passie, creativiteit en samenwerking tot meer leiden. Dat is een van de redenen dat hij met andere kunstenaars in de jaren negentig de Artist for Nature Foundation oprichtte. Deze stichting is nog steeds actief en stelt zich ten doel om door middel van kunstprojecten de aandacht te vestigen op bedreigde natuurgebieden.
Het boek “De kluten van Breebaart” is uitgegeven door
KNNV Uitgeverij
ISBN: 978 90 5011 269 7. Prijs: € 29,95
De
kluut
(
Recurvirostra avosetta
) is een kenmerkende pioniervogel die leeft op de grens van land en zout of brak water. Vooral zilte kreken, schorren, inlagen en zandplaten zijn als broedgebied in trek. De nabijheid van ondiep water en losse, slikkige bodems is een vereiste, daar kluten liefst daarin naar voedsel zoeken. De oogst bestaat uit kleine kreeftachtigen, insekten en wormen. Deze prooi wordt gezocht op de tast: met snelle maaibewegingen wordt de snavel als een zeis door het water bewogen, de beide snavelhelften een stukje uit elkaar. Voelt de kluut daar iets tussen komen, dan sluit hij zijn snavel en de prooi is gevangen. Op deze manier kan de kluut ook voedsel zoeken in troebel water, een groot voordeel gezien het leefgebied van de kluut.
Een kwart van de Europese populatie kluten broedt in Nederland. De laatste jaren gaat het de soort goed; het aantal broedparen steeg van 4600 rond 1975 tot 9000 in 2000. Veruit de meeste kluten - zo'n 5500 - broeden in het Waddengebied.. Andere belangrijke regio's zijn het Deltagebied (2500 paar) en in mindere mate Noord-Holland en Flevoland. Nederlandse kluten zijn trekvogels en bijna allemaal brengen ze de winter door langs de kusten van Zuidwest-Europa of West-Afrika.
Bronnen: Vogelbescherming Nederland, Erik van Ommen