Shell geeft toe schuld te hebben aan twee gigantische olielekkages in het Nigeriaanse Ogoniland. Het gaat om lekken in een vijftig jaar oude pijpleiding waar dagelijks zo'n 120 000 vaten aan olie door wordt vervoerd. Dat meldde de
Guardian
woensdag. De erkenning van Shell kwam nadat er in Engeland een rechtszaak was aangespannen over de lekkages.
Het gaat om lekkages in het dorp Bodo in de Niger Delta. ,,Die vallen onder onze operationele verantwoordelijkheid'', aldus een zegsman van Shell. Onder die verantwoordelijkheid vallen volgens hem zaken als menselijke fouten en schade door roestende pijpleidingen.
Shell gaat de schade compenseren, maar de zegsman kon nog niet aangeven om wat voor bedrag dat zal gaan. De zaak heeft volgens hem geen invloed op de lopende rechtszaak in Den Haag van Milieudefensie en Nigeriaanse boeren tegen Shell.
Milieudefensie reageert optimistisch op het nieuws. De organisatie steunt in Nederland vier Nigeriaanse boeren in rechtszaken tegen Shell wegens olievervuiling. Doel is om Shell de uit haar pijpleidingen gelekte olie in Nigeria op te laten ruimen. “Shell erkent aansprakelijkheid van twee grote lekkages in Ogoniland waar door slecht onderhoud olie werd gelekt” aldus Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie. “Maar dit is pas het begin. Shell moet serieus werk maken van het opruimen van Ogoniland én de rest van de ernstig vervuilde Niger delta. Daarnaast moet Shell verantwoordelijk opereren en nieuwe lekkages voorkomen.”
Een lang verwacht rapport over Shell in Nigeria van UNEP wordt vandaag aangeboden aan de Nigeriaanse president Jonathan Goodluck. UNEP, het milieuonderzoeksbureau van de Verenigde Naties, heeft onderzoek gedaan naar de vervuiling van Ogoniland. In 1994 moest Shell stoppen met haar activiteiten in de regio, door heftige protesten van de lokale bevolking vanwege de olievervuiling. Berkhuizen: “Het verschijnen van het UNEP rapport moet het tij doen keren bij Shell. Nog altijd zijn er wekelijks lekkages uit Shell installaties.”
Bron: Milieudefensie, ANP, Guardian
Foto: olielekkage bij Goi Creek in Nigeria (c) Milieudefensie/ Friends of the Earth