Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sepiola gefilmd tijdens nachtduik | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
19-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1157 keer bekeken
  •  

De sepiola is een meester in camouflage. De dwerginktvis kan de kleur en het patroon van zijn huid veranderen om zich te verstoppen. Rob Dekker filmde de sepiola tijdens een nachtduik bij de Plaat van Oude Tonge in de Oosterschelde. "Op deze plek zijn vaak bijzondere waarnemingen, omdat de diversiteit van bodem en plant erg groot is", schrijft Rob Dekker over de waarneming. 

Dwerginktvis

Een sepiola is een tienarmige dwerginktvis. Het is een kleine soort die maximaal vijf cm groot kan worden. Zijn lichaam heeft een transparantie melkachtige kleur met gele en bruinrode pigmentvlekjes.

Van kleur veranderen

Doordat deze vlekjes snel van grootte kunnen veranderen, kan de inktvis in een fractie van een seconde van kleur veranderen. Jos van Zijl filmde hoe een sepiola van kleur verandert.

Met dank aan Duiken in Beeld 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes23 nov. 2022 - 15:05

Wij vonden meteen dat dit het winnende filmpje moest worden, maar het is dus nog een langer filmpje. Beeldschoon! Ik heb in de loop der jaren een steeds grotere liefde voor de inktvissoorten gekregen. Ze zijn intelligent en iedereen die de aanvechting krijgt inktvis te willen eten: bedenk dat je zijn/haar hersenen eet. De hersenen bevinden zich in de 'armen'.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.