Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sensoren in aardappelveld tegen ziektebestrijding

  •  
30-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_302732.jpg
De universiteit van Wageningen begint woensdag in Exloo een voor Europa unieke proef met landbouwsensoren in een aardappelveld. De sensoren meten de temperatuur en de luchtvochtigheid in de planten, waarna een computer voorspelt waar de gevreesde ziekte phytophthora de kop op zal steken. De boer kan vervolgens precies op de juiste plek bestrijdingsmiddelen gebruiken, waardoor er minder gif in het milieu komt en de boer geld bespaart.
Dat heeft D. Goense van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) maandag bekendgemaakt. De 140 sensoren worden over 6 hectare verspreid.
Een sensor in de plant geeft de informatie via een antenne net boven de plant door aan het LOFAR-systeem van de Stichting Astonomisch Onderzoek Nederland (Astron) in Dwingeloo. Dat is een schotelnetwerk dat bedoeld is voor onderzoek in de ruimte. Via LOFAR komt de informatie bij een centrale computer terecht.
De sensoren kosten nu nog zo'n 100 euro per stuk, maar Goense verwacht dat de sensoren binnen een jaar of vijf nog maar een euro zullen kosten. Dan wordt de toepassing voor boeren rendabel.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor