Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schoorl herleeft

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Na de bosbrand bij Schoorl zijn er in de natuur alweer allerlei tekenen te zien van herstel. Met boswachter Jeroen Pater van Staasbosbeheer lopen we door het gebied en hij laat ons zien waar je het herstel aan kan herkennen. Het is niet wenselijk, maar een brand heeft ook voordelen voor het gebied.
Brand in dennenbossen is niet ongebruikelijk en in dunbevolkte streken ook niet altijd een probleem, maar in het dichtbevolkte Nederland is het geen wenselijke gang van zaken. Zeker in de duingebieden. Daar wil staatsbosbeheer liever met berken en eiken, die niet branden, voorkomen dat grote gebieden in vlammen opgaan.
Een bosbrand kan ook voordelen opleveren. Bijvoorbeeld voor de biodiversiteit. Doordat een deel van het dennenbos verdwijnt ontstaat er ruimte voor loofbomen. Ook krijgt je zo een grotere variatie tussen oude en jonge bomen. De boswachter wil niet zeggen dat hij blij is met de brand, maart het biedt toch wel nieuwe ontwikkelingskansen voor het gebied.
Staatsbosbeheer is al jaren bezig om meer loofbomen in het gebied te krijgen. Dennenbomen verdampen veel water dat eigenlijk nodig is voor de duinvalleien, en daardoor dreigt uitdroging. De verjonging met loofbomen krijgt nu dus sneller een kans.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor