Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schooltuin biedt oplossing voor hoge groenteprijzen

  •  
22-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
890 keer bekeken
  •  
Moestuin

© Moestuin - Bron: Pixabay

Steeds meer mensen hebben door de inflatie moeite om rond te komen, meldt de NOS. IVN Natuureducatie vindt daarom dat iedereen in staat zou moeten zijn om zijn eigen voedsel te verbouwen en vindt dat er meer moet worden geïnvesteerd in schooltuinieren.

Eigen boontjes doppen

Projectleider Marieke Dekker, specialist groen en eetbaar landschap bij IVN: "Wie te weinig geld op zijn bankrekening heeft staan, heeft vaak ook moeite met het kopen van gezond voedsel omdat dit meestal duurder is dan ongezonde producten. Een goede oplossing zou zijn dat veel meer mensen zelf een moestuintje beginnen om hun eigen wortels en tomaten te kweken. Gezien alle ontwikkelingen lijkt het steeds belangrijker dat we letterlijk in staat zijn onze eigen boontjes te doppen." 

Schooltuin

IVN vindt dat weten hoe je eten groeit en hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen, een basisvaardigheid zou moeten zijn. De organisatie roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan met een moestuin, maar wil ook dat hier op scholen meer aandacht voor komt. Iedere school zou over een schooltuin moeten beschikken, die dan ook meteen een buurtfunctie heeft. Dekker: "Nu zie je al dat scholen de groenten die ze telen uitdelen aan de leerlingen of mensen in de wijk." 

Week van de Schooltuin

Om het moestuinieren meer op de kaart te zetten, vindt eind mei de Week van de Schooltuin plaats. Nu heeft slechts een op de vijf basisscholen een schooltuin, terwijl moestuinieren kinderen juist veel kan bieden. "Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde, zien hoe alles groeit en bloeit, echt ergens voor leren zorgen en dan als beloning voor al het werk een heerlijke maaltijd met verse groente uit de schooltuin," zegt Dekker. "Winst op allerlei fronten: het bespaart geld en zorgt voor een gezonde ontwikkeling van onze kinderen." 

Bron: Marieke Dekker, projectleider, specialist groen en eetbaar landschap, IVN Natuureducatie | ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.