Door gaswinning daalt de bodem aan de oostkant van Ameland. Op de kwelder aan de wad-kant broeden veel scholeksters, maar ook hier zakt de bodem verder naar beneden. De kwelder overstroomt vaker en treft zo ook de nesten van de scholeksters.
Territoriaal
De kwelder Neerlands Reid is in beheer van Amelandse boeren. Het gebied is ontstaan door de aanleg van de stuifdijk. In de zomer laten de Amelanders hier hun vee grazen. Tussen het vee broeden veel scholeksters. De vogels broeden elk jaar ongeveer op dezelfde plek.
De scholeksters zijn extreem territoriaal en zeer trouw aan het broedterritorium wat ze vaak pas na jaren strijd hebben kunnen veroveren. Scholeksters verdedigen hun eigen gebiedje dan ook fel. De vogels zijn niet alleen trouw aan hun plek, maar ook aan elkaar. Paartjes blijven vaak hun hele leven bij elkaar.
Bodemdaling
Rafael Martig onderzoekt of de bodemdaling effect heeft op het broedsucces van de scholeksters. Het onderzoek wordt gefinancierd door de NAM, het bedrijf dat het gas uit de grond haalt. Rafael kijkt of het de vogels lukt om jongen groot te brengen in het gebied en of dit afhangt van de daling van de bodem.
Jonge scholeksters worden door hun ouders gevoerd. De scholeksters willen daarom zo dicht mogelijk bij het wad broeden, want daar is het eten te vinden. Om deze broedplekken wordt flink gevochten. Verder van het wad af broeden de paartjes die het niet is gelukt een fel begeerde wad-plek te veroveren. Zij zitten verder af van het eten op het wad, maar de nesten op deze plek hebben nu wel een minder groot risico op overstroming.