Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Scholekster en bever krijgen in 2023 extra aandacht

  •    •  
20-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
scholenbever

De scholekster en de bever krijgen volgend jaar extra aandacht van natuurbeschermers. Volgens vogelbeschermers heeft de scholekster zoveel problemen dat het dier de titel Nationale pechvogel verdient. Met de bever gaat het juist heel erg goed. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) wil weten welke ziektes dit knaagdier kan overdragen, nu de bever weer in grote delen van Nederland voorkomt.

Nationale pechvogel

De scholekster is voor de tweede keer "vogel van het jaar" bij Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek. Vijftien jaar geleden ging het al niet zo goed met deze weidevogel, die ook op het wad voorkomt. Inmiddels wijken scholeksters steeds vaker uit naar stedelijke gebieden. Het is onduidelijk of de vogels daar kunnen broeden en waar ze dat dan doen. Broedende scholeksters zijn gezien op daken, maar nog vrijwel onbekend is hoe kuikens daar opgroeien.

Ziekte bij bevers

Bevers doen het weer goed in Nederland. De zwemmende knaagdieren kunnen volgens DWHC tularemie krijgen, een ziekte die in Nederland tot nu toe alleen bekend is door sterfte onder hazen. In Nederland zijn ook enkele bevers gevonden met de vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijke toxoplasmose ofwel "kattenbakziekte." In Zwitserland is toxoplasmose algemeen bij bevers. DWHC wil ook weten welke rol bevers spelen bij het verspreiden van de ziekte van Weil, een infectieziekte die nieren en lever kan aantasten. DWHC hoopt zoveel mogelijk meldingen van dode bevers te krijgen om de dieren te kunnen onderzoeken.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.