Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde dieren worden mishandeld voor likes op sociale media

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
464 keer bekeken
  •  
lion-gb0996a13a_1920

© Ben Kerckx via Pixabay

World Animal Protection maakt zich zorgen om de grote hoeveelheid wrede dierenvideo’s op sociale media. In deze filmpjes worden wilde, vaak bedreigde dieren zoals apen, tijgers en hagedissen fysiek en emotioneel mishandeld, om zoveel mogelijk likes te krijgen.

Een wild dier als huisdier

Leeuwenwelpjes met een luier aan, galago-apen in babykleding of tijgers aan de lijn: video’s waarin wilde dieren als huisdier worden neergezet zijn enorm populair. De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), een samenwerkingsverband van dertien dierenbeschermingsorganisaties, deed onderzoek naar de online trend van wilde dieren die als huisdier worden gehouden. SMACC telde het afgelopen jaar 840 video’s op vijf grote socialmedia-platforms.

Dierenleed gaat viraal


Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland, maakt zich ernstige zorgen om deze praktijken. ‘In een video van dertig seconden is het dierenleed niet altijd direct zichtbaar. Bij een video met baby-aapjes die moeten overleven op een woeste rivier, ziet iedereen wel dat er iets niet in de haak is. En iemand die in de staart van een doodsbange makaak bijt, is ook duidelijk niet oké. Maar een video waarin een influencer een tijgerwelpje de fles geeft, vinden veel mensen op het eerste gezicht schattig of onschuldig. Terwijl het hier toch echt om een wild dier gaat, dat vaak op brute wijze uit het wild is weggerukt, en totaal ongeschikt is voor een leven bij mensen in huis. Dit soort dierenleed zou nooit viraal mogen gaan.’

Handel neemt toe


 De gevolgen van deze video’s zijn groot, stellen de dierenbeschermers: door de beelden neemt de vraag naar wilde dieren als huisdier toe. 'De grote hoeveelheid dierenvideo’s op sociale media brengt mensen op het idee om zelf ook een slang of ander wild dier in huis te nemen’, legt Kuijpers uit. ‘Zij zijn zich niet bewust van de wrede handel in exotische huisdieren, die schadelijk is voor het welzijn van de dieren, biodiversiteit en zelfs de volksgezondheid.'

'Socialmedia-platforms faciliteren deze video’s, waardoor ze het houden van wilde dieren als huisdier normaliseren en de handel in deze dieren stimuleren. We roepen hen op om hun verantwoordelijkheid te nemen, en deze wanpraktijken niet meer promoten.’ SMACC meldt dat het de socialmedia-platforms heeft verzocht om de content te verwijderen en hun beleid aan te passen. Concrete actie blijft vooralsnog uit.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor