Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schelpkokerworm is van onschatbare waarde voor wad

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
Schelpkokerworm

Schelpkokerworm

© Matthias Buschmann

Je hebt mosselen en oesters die van belang zijn voor de stabiliteit van het wad en het behoud van zandplaten, maar minstens zo belangrijk lijkt een derde diersoort: de schelpkokerworm. Deze worm bouwt zijn eigen huis van zand en schelpfragmenten. 

Onderwaterbos

Schelpkokerwormen

Bos met schelpkokerwormen

© Janne Nauta

Door het bouwen van deze kokers heeft de worm een grote impact op de stabiliteit van de bodem en het faciliteert andere soorten, kortom een echte ‘biobouwer’, net als mosselen en oesters. Alle kokers bij elkaar vormen volgens onderzoeker Janne Nauta van de Rijksuniversiteit Groningen ‘een waar onderwaterbos, echt fantastisch om te zien’.

Wadplaten

c_Henny Radstaak IMG_0555

Onderzoek Schelpkokerworm

© Henny Radstaak

Voor de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt Janne, in samenwerking met het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), de verspreiding van deze kokerworm in de Waddenzee. De verspreiding is nog erg onvoorspelbaar en varieert over de jaren. Verder wordt onderzocht in hoeverre deze worm kan bijdragen aan het stabiliseren van de wadplaten. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.