Schelpen en het landschap
• 19-12-2014
• leestijd 1 minuten
Frank Wesselingh van Naturalis zoekt op het uitgestrekte strand van de Tweede Maasvlakte naar sporen uit het verleden. Aan de hand van schelpen en andere fossielen probeert hij het Nederlandse zeelandschap van de afgelopen 50 miljoen jaar te reconstrueren. Het Maasvlaktestrand ligt vol met die fossielen.
Die hele Tweede Maasvlakte is opgebouwd uit zand dat in een enorme put voor de kust is opgezogen. Tien kilometer uit de huidige kustlijn ligt twintig meter onder het wateroppervlak een put die twintig meter diep is. Met het opzuigen en opspuiten van het zand kwamen vele miljoenen fossielen mee: van mammoettanden en muizenkiezen tot hyenakeutels en fragmenten reuzenhertengewei. En vooral veel schelpen van duizenden, tienduizenden en zelfs miljoenen jaren geleden.
"Als je zoetwaterschelpjes vindt dan weet je dat ze afkomstig zijn van een rivier. De Rijn bijvoorbeeld of de 'Oer-Schelde'. En je vindt ook stukjes graniet die tijdens de IJstijden hier naar toe kwamen."
Aan de randen van de zandput-op-zee zijn boringen gedaan en daarmee is veel meer kennis beschikbaar gekomen over de aardlagen waarin de fossielen voorkomen. Maar een lekkere winterse strandwandeling daar op het strand brengt ook altijd nog tientallen grote en kleine fossielen op!