Nederland kent zo’n 235 verschillende soorten zeeweekdieren, met de meest prachtige namen. Ooit gehoord van de gouden tapijtschelp, een chinees hoedje, of het groot glasmuiltje? Voor het eerst is volledig in kaart gebracht welke schelpdieren er in de Nederlandse zoute en brakke wateren voorkomen. Het is ten lezen in het standaardwerk "Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied’.
Schelpdierfauna
Uit de atlas blijkt dat de Nederlandse schelpdierfauna in zee sterk veranderd is. Van de 255 soorten die ooit zijn aangetroffen in onze wateren, zijn sinds 1985 20 soorten niet meer teruggevonden, terwijl 49 nieuwe soorten werden ontdekt, waaronder diverse zeenaaktslakken.
De meeste soorten behoren tot de slakken en de tweekleppigen, maar ook inktvissen, keverslakken, een stoottand en een schildvoetige behoren tot de Nederlandse weekdierfauna.
Niet-inheemse soorten (exoten) zoals de Japanse stekelhoren en Amerikaanse oesterboorder kwamen mee met materiaal voor de schelpdiercultuur of met ballastwater in schepen. Enkele soorten hebben hun areaal vanuit het zuiden uitgebreid. Zorgwekkend is dat grote, langlevende schelpdieren en ook diverse "gewone" inheemse tweekleppige schelpdieren van de Noordzee achteruit zijn gegaan. Ook diverse soorten van kwelders en brak water namen af.
Van bekende soorten als oesters en mossels, tot zeldzaamheden en nieuw in de Noordzee ontdekte soorten. Van kortlevende mini-mosseltjes en anderhalve millimeter grote slakjes, tot fikse roofslakken en eeuwenoud wordende tweekleppigen. Met daarnaast tientallen zeenaaktslakken en inktvissen, in de meest prachtige vormen en kleuren. Gebieden met een bijzondere schelpdierfauna zijn de Klaverbank, Doggersbank, Oestergronden en de Oosterschelde. In de Waddenzee is de variatie aan soorten kleiner, maar hier vormen de grote aantallen schelpdieren een waardevolle voedselbron voor vogels en vissen.
Aan de atlas van de mariene weekdieren werkten 18 auteurs mee en alle mariene onderzoeksinstituten, musea en honderden vrijwilligers.
Titel: Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)
Redactie: Rykel de Bruyne, Sylvia van Leeuwen, Adriaan Gmelig Meyling, Rogier Daan. Totaal aantal auteurs: 18.
Aantal pagina's: 416
Uitvoering: gebonden, harde kaft, volledig in kleur gedrukt
Uitgave van: Tirion Natuur en Stichting ANEMOON
Prijs: € 49,95