Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schatzoeken naar zeldzame varens in Utrechtse straatputten

  •    •  
03-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2357 keer bekeken
  •  

Geen zorgen als je in Utrecht iemand gefascineerd in straatputten ziet kijken! Het is waarschijnlijk Chris Rosmalen die op zoek is naar bijzondere planten: “Het is heel verslavend. Het is een soort schatzoeken naar zeldzame varens.” Verslaggever Gert Elbertsen volgt hem bij een zoektocht naar floristische schatten.

Zeldzaamheden in de put

“Ik heb zelf zo’n 50 verschillende plantensoorten in straatputjes gevonden”, vertelt Chris enthousiast. In ongeveer één op de dertig Utrechtse straatputjes groeien planten. Ooit vond Chris een vijgenboom, maar meestal treft hij varens aan. Daartussen zitten soms echte zeldzaamheden zoals zwartsteel en gezaagde niervaren. Die laatste is maar twee keer waargenomen in Utrecht.

Chris Rosmalen_crop

Chris Rosmalen bij een putje in Utrecht Kanaleneiland

© Gert Elbertsen

Veeleisende putplanten

Niet elke straatputje is geschikt voor planten. “De eerste vereiste is dat er water in de put staat, ten tweede moet er een stukje zijn waarop de plant kan groeien zoals een voeg of wat aarde. In een plastic of betonnen put groeit niks. Verder moet het putje niet onder bomen staan, omdat de bladeren het putje verstikken.” Vooral putjes in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Lage Weide blijken aan die voorwaarden te voldoen. Daar kunnen dan ook spannende vondsten gedaan worden.

Wat maakt het zoeken naar planten in straatputjes zo onweerstaanbaar voor Chris? “Deze planten komen er vanzelf. Ze zijn niet aangeplant en worden niet beheerd. Het is gewoon een klein wereldje in een put.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.