In Nederland worden jaarlijks 250.000 vogels geringd met elk een unieke code. Als je een ring vindt kan je deze opsturen naar het Vogeltrekstation in Wageningen. Zij houden van alle in Nederland geringde vogels een soort paspoort bij en krijgen van over de hele wereld gevonden ringen toegestuurd. In hun archief hebben ze dozen vol handgeschreven terugmeldingen. Niet alleen leuk om te zien, maar ook waardevol voor onderzoek.
Ring vinden?
Hoe vind je nou een ring? Vogels vliegen soms tegen het raam, raken verstrikt in een net of worden doodgereden. Als je dus een dode vogel vindt: kijk dan altijd even of er toevallig een ring om een van zijn poten zit.
De vogel die het meest geringd wordt in Nederland is de koolmees. Dat komt vooral omdat er veel onderzoek gedaan wordt naar koolmezen door Universiteiten en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Maar koolmezen zijn kleine vogels met kleine ringen, die dus niet makkelijk terug te vinden zijn als je geen metaaldetector hebt zoals Menno en Henri.
Van alle geringde vogels wordt de kerkuil het vaakst dood teruggevonden. Ze worden regelmatig aangereden of vliegen tegen ruiten of tegen het prikkeldraad.
Ring gevonden?
Meld hem digitaal op de website van het Vogeltrekstation:
www.vogeltrekstation.nl
Weetje
Op alle ringen staat nog steeds ‘Vogeltrekstation Arnhem’, terwijl het instituut sindsdien al twee keer is verhuisd. De tekst kan hetzelfde blijven omdat ze bij de post weten waar alle brieven met ‘ Vogeltrekstation Arnhem’ heen moeten. Als je nu een envelop op de post doet en je schrijft er alleen maar op Vogeltrekstation Arnhem Nederland komt de brief altijd aan. Zo komen ook alle ringen die uit Afrika opgestuurd worden altijd aan.