2010 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale jaar van de biodiversiteit.
NCB Naturalis
is HET kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Reden voor Vroege Vogels om de komende weken daar een kijkje achter de schermen te nemen, om meer te weten te komen over de werkzaamheden van wetenschappers en anders medewerkers die bij dit instituut werken.
In de eerste aflevering krijgt Steven van der Mije, collectiebeheerder zoogdieren en vogels, een telefoontje van de ambulancedienst uit Gouda. Ze komen een dode vos brengen. Dit mannetjesdier is de dag ervoor aangereden en aan zijn verwondingen overleden.
Gesneuvelde dieren komen vaker terecht bij NCB Naturalis, bijvoorbeeld roofvogels, bruinvissen en boommarters. Een aantal van hen wordt geprepareerd en opgenomen in de collectie. Wetenschappers kunnen er vervolgens voor hun onderzoeken gebruik van maken.
De aangereden vos uit Gouda is zeker niet de eerste van zijn soort die is binnengebracht. Enkele tientallen zijn hem voorgegaan en liggen voor de eeuwigheid in dozen opgestapeld in de toren waar de collectie zich bevindt. Door een bepaald aantal vossen per zoveel jaar te bewaren ontstaat er een goed tijdsbeeld, wat weer wat zegt over de gehele populatie vossen.
Een aantal jaren geleden ging het heel slecht met de vos. Op veel plekken in Nederland was hij zo goed als verdwenen. Dat kwam grotendeels doordat dit roodharige dier als zeer schadelijk werd gezien en aantrekkelijk was om op te jagen. Inmiddels wordt daar wat genuanceerder over gedacht en kun je de vos op veel plaatsen weer tegenkomen.Dus ook in Gouda, waar het verkeer nu de grootste bedreiging voor dit grootste roofdier van de Benelux lijkt te zijn.....