Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schapen helpen schotse hooglanders

  •  
05-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
schaap1_01.jpg
In het Deelerwoud (Gld) overwoekert het gras de heide. Het gras groeit in de zomermaanden zelfs zo hard, dat de schotse hooglanders het alleen niet in toom kunnen houden. Een kudde heideschapen gaat ze nu helpen. De schapen grazen binnen een tijdelijk raster dat regelmatig wordt verplaatst naar de plekken waar het nodig is. Vooral in het weekend, maar ook door de week ’s avonds zal de eigenaar met zijn border collies rondtrekken over de uitgestrekte heidevelden van het Deelerwoud.
Open verbinding
De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten veel werk kunnen uitvoeren in het Deelerwoud dankzij ILG-subsidies van de provincie. Er is onder andere een open verbinding gemaakt tussen de verschillende heidevelden op de Zuid Veluwe.
Extra 'grasmaaiers'
Doel is om deze gerealiseerde open verbindingsstroken tussen Hoge Veluwe en Veluwezoom open te houden. De schapen helpen hierbij doordat zij de opslag van boompjes tegengaan. Ook helpt schapenbegrazing om meer structuur in de heide aan te brengen en om de vergrassing van de hei tegen te gaan.
Soorten die profiteren
De verwachting is dat vooral vlinders zoals de kommavlinder, insecten zoals de veldkrekel en reptielen zoals adder en zandhagedis hiervan gaan profiteren. Het Deelerwoud is en blijft daarmee een rijk en gevarieerd natuurgebied.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.