Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schaatsenrijders, de vuurvlinder en overige onderwerpen

  •    •  
26-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
grote_vuurvlinder_vlinderstichting

Grote vuurvlinder

© De Vlinderstichting

Schaatsenrijders, nieuwe natuurboekenprijs en alle overige onderwerpen uit de uitzending van 26 mei 2024.

Beluister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:11:00 - Geluid van de roerdomp
00:32:35 - Schaatsenrijders
01:20:30 - Beleef de Lente
01:46:00 - Nieuwe Natuurboekenprijs
02:17:15 - Grote vuurvlinder

Schaatsenrijders

We krijgen een spoedcursus schaatsenrijders van ecoloog Ton van Haaren. Hoe doen die kleine beestjes dat, zo snel over het water schieten? En hoeveel soorten zijn er eigenlijk? Bij de Jagersplas in Zaandam gaan we ze zoeken met een netje. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk...

Nieuwe natuurboekenprijs

De Volkskrant, Landschappen NL en Vroege Vogels hebben een nieuwe prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek in het leven geroepen. Alle natuurboeken, die zijn verschenen tussen 1 juni 2022 en 1 juni 2024 kunnen meedingen: van veldgids tot kinderboek en van poëziebundel tot roman. In september wordt bekend welke werken op de longlist belanden. In november wordt het winnende boek bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitzending van Vroege Vogels.

Op zoek naar de rupsen van de grote vuurvlinder

De grote vuurvlinder is een zeldzame, bedreigde vlindersoort, die in Nederland eigenlijk alleen nog in Overijssel, in de Weerribben voorkomt. De vlinder zelfs is prachtig, fel oranjerood gekleurd. Meestal is hij maar een paar weken als vlinder te zien, in de maand juli. Om iets over de aantallen van deze bijzondere vlindersoort te weten te komen, doet de Vlinderstichting juist in deze tijd van het jaar (in mei) onderzoek naar de rupsen van de grote vuurvlinder, want die zijn makkelijker te tellen dan de rondfladderende vlinders.

Rups grote vuurvlinder

Rups van de grote vuurvlinder

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.