Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Satelliet meet stikstof veel nauwkeuriger'

  •    •  
04-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

De stikstofmetingen van het RIVM kunnen veel nauwkeuriger. Volgens de start-up Caeli, die satellietdata analyseert, is het meetsysteem flink verouderd en kunnen openbare gegevens van satellieten veel beter worden gebruikt om de uitstoot van zogeheten piekbelasters vast te stellen. Daar is het RIVM voor de tweede keer mee in de fout gegaan, zo maakte stikstofminister Christianne van der Wal deze week bekend.

Satellietmeetsysteem

Volgens Caeli gebruikt het RIVM ongeveer zeventig meetpunten in heel Nederland die tot 10 meter om zich heen de hoeveelheid stikstof meten. "Op basis van deze beperkte gegevens wordt de invloed van stikstof op het complete oppervlak van Nederland in kaart gebracht."

Met behulp van een onder meer door weerdienst KNMI en onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld satellietmeetsysteem kan voor elke hectare worden gekeken wat de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak daar is. "Deze metingen brengen de volledige Nederlandse atmosfeer in kaart, terwijl ‘ouderwetse’ meetstations alleen een relatief klein omliggend gebiedje meten", aldus Caeli, dat naar eigen zeggen satellietgegevens omzet naar bruikbare inzichten.

Coderingsfout

In april kwam naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in het bepalen van de top 100 van bedrijven die het meeste ammoniak uitstoten. De nieuwe fout heeft "betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen". De impact van deze laatste fout is nog niet bekend. Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemde de nieuwe fout "gênant en met consequenties".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.