Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Samenwerking waddengebied blijft moeizaam

  •  
26-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
De Egyptische piramides, de Grand Canyon, de Stelling van Amsterdam, de Chinese muur en het waddengebied. Het zijn bekende bouwwerken of natuurgebieden die volgens velen bewaard en beschermd moeten worden als werelderfgoed. De eerste vier prijken daarom op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het waddengebied echter nog niet. Maar daar kan kan verandering in komen. De ministers van Natuur uit de drie waddenlanden moeten het volgende week dan wel eens worden over de aanmelding van de Wadden voor de Unesco-lijst.
Op woensdag 3 en donderdag 4 november vindt de tiende, zogenoemde Trilaterale Waddenconferentie plaats. De conferentie wordt meestal eens in de drie tot vier jaar gehouden worden. De parlementen van de landen en deelstaten zijn in al die jaren gewoon de baas over hun eigen Wadden gebleven.
Het waddengebied blijft daarom een moeilijk te besturen geheel. Drie landen en drie zeer invloedrijke Duitse deelstaten hebben verschillende visies op het gebied. Het treffendste voorbeeld daarbij is juist de plaatsing van het waddengebied op de Werelderfgoedlijst. Denemarken wil niet dat het waddengebied op die lijst komt, Nederland en Duitsland lijken wel in te zetten op plaatsing op de lijst. Zo kan het gebeuren dat het Nederlandse en Duitse waddengebied straks werelderfgoed is, maar het Deense deel niet.
Op Schiermonnikoog zal in ieder geval uitgebreid worden gesproken over de aanmelding voor die lijst. Niet minder belangrijk als gespreksonderwerp is echter de toekomst van het waddengebied op economisch vlak. ,,Voorheen waren we alleen gericht op bescherming van het waddengebied, we kijken nu ook naar de mensen die in het gebied leven'', aldus secretaris Jens Enemark van het Common Waddensea Secretariat. De Deen noemt als voorbeeld de visserij. ,,De mossel uit de Waddenzee is een product dat in heel Europa wordt gewaardeerd, dat moeten we behouden'', zegt Enemark.
Ondanks de strubbelingen die de internationale samenwerking met zich meebrengt, is burgemeester Swart van Schiermonnikoog trots dat hij het hoge gezelschap volgende week op zijn eiland mag ontvangen. ,,Dat gebeurt niet elke dag en we zijn er van overtuigd dat ze na het bezoek zo onder de indruk zijn dat ze nog veel vaker op Schier komen'', aldus de enthousiaste Swart.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor