Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Salamandertrek

  •  
16-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Salamanders zijn de eerste amfibieën die gaan trekken. Daarna komen pas de bekende padden. De dieren zijn aan het eind van de winter helemaal afgekoeld, waardoor ze heel traag en sloom zijn. Dat is ook de reden dat ze vaak worden overreden: ze gaan pootje voor pootje zo’n weg over.
De grootste van Europa
De kamsalamander of grote watersalamander ( Triturus cristatus ) is een van de grootste salamanders van Europa. De mannetjes hebben in de paartijd een grote staartkam, en alle dieren hebben een opvallend oranje buik met grillige zwarte stippen. De kamsalamander staat op de Rode Lijst: het is een beschermde soort.
Grote populatie
Daarvan zijn ze goed doordrongen in Friesland , waar een grote populatie kamsalamanders leeft. Voor het vierde jaar nu helpt een groep vrijwilligers daar de dieren de weg oversteken. Aan het eind van de winter wordt een scherm langs de kant van de weg geplaatst. Als het warmer wordt en de kamsalamanders wakker worden en gaan lopen, botsen ze tegen dat scherm en vallen ze in de emmers die ervoor staan ingegraven. ’s Ochtends  brengt een vrijwilliger de dieren naar de overkant van de weg, kiepert de emmer daar om, waarna de salamanders naar hun poeltje scharrelen. Als ze in de herfst weer terug willen, zijn ze op zichzelf aangewezen, maar dat levert doorgaans geen problemen op. Ze zijn dan namelijk opgewarmd en snel ter been, en ze gaan individueel in plaats van met z’n allen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor