Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Saharastof hangt op kilometers hoogte en waait vaak verder

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
vogel_vliegt_door_de_saharazand

Vogel vliegt door Saharazand

© Fotograaf roelschrieken

Elk jaar komt het wel eens voor en wordt Saharastof verwacht, ook dit jaar weer. Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline, zegt: "Saharastof is niets anders dan fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is dusdanig licht dat het bij een stevige wind in het noorden van Afrika de lucht in wordt geblazen. Als de wind in onze streken uit het zuiden waait kan het stof ook onze streken bereiken."

Hoog in de atmosfeer

Hij vervolgt: "Dat het stof helemaal tot onze streken kan komen heeft te maken met het feit dat het heel hoog de atmosfeer wordt ingeblazen. Hoog in de lucht staat vaak meer wind en het stof kan in een paar dagen tijd naar ons land trekken. In met name Spanje en Portugal kan het stof zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Het stof komt dan ook veel dichter bij de grond voor kan zelfs de zon wat afschermen."

Stoffig laagje na regen

"Het stof blijft vaak op kilometers hoogte en zal met de wind verder trekken. Met de vorming van wolken en regen kan het stof alsnog naar beneden komen. Tijdens de regen zelf merk je er niets van, maar zodra het droog wordt blijft het Saharastof op ramen, auto’s en tuinmeubelen achter. Het wordt dan herkend als een bruinoranje stoffige laag."

Gekleurde zonsopkomsten en ondergangen

"Ook kan het stof in de lucht bij hoge condities voor gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen zorgen. Dit komt dan vooral doordat de zon laag staat en het een langere weg aflegt in de stoflaag. In hele extreme gevallen kan het zelfs enigszins bewolkt zijn op een zonnige dag. De temperatuur zal dan enkele graden lager uitkomen."

Bron: Rico Schröder, Weeronline

Meer over:

hoogte, wind, saharastof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.