Run op eclipsbrillen
• 19-03-2015
• leestijd 2 minuten
Door de zonsverduistering op vrijdag 20 maart is een ware run op eclipsbrillen ontstaan. Veel mensen willen graag op een veilige manier zien hoe de maan voor de zon schuift. Ondernemer Hugo de Wijs heeft inmiddels 25.000 speciale eclipsbrillen verkocht.
Met een eclipsbril kun je veilig naar de zonsverduistering kijken, omdat bijna al het zonlicht gefilterd wordt. Let er wel op dat de eclipsbril niet beschadigd of gekreukeld is: dan moet je hem niet gebruiken en meteen weggooien.
Gevaarlijk
Het is erg gevaarlijk om zonder bescherming naar het onverduisterde oppervlak van de zon te kijken. Je kunt er blijvende netvliesschade door oplopen. Toch zijn er allerlei manieren om direct naar de zon te kijken: ouderwetse fotonegatieven, beroete glaasjes, cd’s en chipszakken. Toch laten deze middelen vaak schadelijke infraroodstraling door en bieden daarom niet genoeg bescherming!
Gaatjescamera
Wat wel werkt, is het zonlicht indirect bekijken met behulp van een gaatjescamera. Pak een stuk karton ter grootte van een briefkaart en prik in het midden een gaatje van ongeveer 1 mm met een naald. Zorg dat de randjes niet rafelen.
Richt het karton naar de zon en laat de zonnestralen door het gaatje op een vel wit papier vallen. Houd dit vel ongeveer 60 centimeter achter het karton. Via het gaatje wordt zo een mooi beeld van de zon geprojecteerd.
IJsbeer
Helaas is er in Nederland geen totale zonsverduistering te zien. Daarvoor moet je naar Spitsbergen in Noorwegen. Oogbeschadiging is daar trouwens niet het enige gevaar. Een amateur-astronoom die naar Spitsbergen afreisde, is aangevallen door een ijsbeer en moest naar het ziekenhuis. De ijsbeer is afgeschoten.
De zonsverduistering is vrijdag in Nederland te zien tussen 09.30 en 11.48 uur. Het is nog maar de vraag of het goed te zien is, dat hangt van het aantal wolken af.