Voor de aanleg van de Noordwest tangent heeft Natuurmonumenten dertien hectare grond geruild met de gemeente Tilburg. Natuurmonumenten kreeg er zo’n negentig hectare landbouwgrond en zestien hectare bos voor terug. Een goede ruil voor de natuur dus!
De dertien hectare grond is nodig voor de aanleg van de Noordwest tangent, een ringweg rond Tilburg. Natuurmonumenten gaat de nieuw verworven grond omvormen tot natuur. Het wordt onderdeel van het gebied
Huis ter Heide
, waar het inrichtingsplan Plan Lobelia nu versneld worden uitgevoerd.
Feest
Vrijdag 13 februari is de grond op feestelijke wijze gelijk overgestoken. Medewerkers van het grondbedrijf van de gemeente Tilburg hebben berken en zomereiken geplant in het nieuwe natuurgebied. Christ Rijnen van Natuurmonumenten en loco-burgemeester van Tilburg Els Aarts hebben samen een bankje onthuld, dat uitkijkt op dit nieuwe deel van Huis ter Heide. Een plaatje op de bank herinnert aan de ruilgeschiedenis.
Natuur
De komende jaren wordt de landbouwgrond langzaamaan omgevormd tot een heide- en vennengebied. In dit halfopen landschap grazen al Schotse hooglanders, verwacht wordt dat vogels als roodborsttapuit, klapekster en veldleeuwerik er gaan wonen. Het gebied wordt verbonden aan De Brand, een gebied van het Brabants Landschap. Hopelijk verplaatsen de boomkikkers die daar leven zich te zijner tijd naar Huis ter Heide.
De dertien hectare natuur die nodig zijn voor de aanleg van de Noordwest tangent, zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hier groeit dennenbos en zijn enkele heideveldjes. Om dit verlies voor de natuur goed te maken, is een compensatieplan opgesteld door de gemeente Tilburg. Voor Natuurmonumenten betekent dit naast de ruim honderd hectare grond, ook een bedrag voor natuurinrichting. Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zijn erg tevreden met dit plan. Het compensatieplan kan dan ook als voorbeeld worden gebruikt voor toekomstige vergelijkbare situaties.