Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruim 2000 mensen starten met opruimen van stranden

  •  
01-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
536 keer bekeken
  •  
pixabaysigaret

© Pixabay

Ruim tweeduizend vrijwilligers ruimen vanaf maandag vijftien dagen lang meerdere stranden langs de Noordzeekust op. Zij doen dat tijdens de negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Met de actie vragen ze aandacht voor het belang van een schone en gezonde Noordzee.

Elke dag ruimen de vrijwilligers tegelijkertijd stranden in het noorden en in het zuiden van het land op. Zij verwijderen al het afval dat ze tegenkomen, maar deze editie is er extra aandacht voor sigarettenpeuken. Vorig jaar raapten de schoonmakers 57.772 peuken op van het strand. Op populaire stranden in Nederland, zoals Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen, is de sigarettenpeuk het meest gevonden soort afval. De filters erin bestaan voor een groot deel uit plastic. En er zitten allerlei giftige stoffen in. Een sigarettenpeuk kan wel 1000 liter water vervuilen.

In totaal ruimden 2873 vrijwilligers vorig jaar 4641 kilo afval op langs de Noordzeekust. Dat was al een stuk minder dan in 2019, toen bijna 11.000 kilo strandafval werd geruimd. In 2020 ging de Boskalis Beach Cleanup Tour niet door vanwege corona.

De landelijke opruimactie begint maandag in Cadzand en op Schiermonnikoog. Op 15 augustus eindigt zij bij Zandvoort. Het aantal deelnemende vrijwilligers kan nog groeien de komende dagen. Want inschrijven voor bepaalde "etappes" van de opruimactie kan nog steeds, meldt de organisatie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.