Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruim 1700 natuurbeschermers vermoord in het afgelopen decennium

  •    •  
29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
tinmijnbouw---Marten-van-Di.jpg

© Fotograaf: Marten van Dijl/Milieudefensie

"In het afgelopen decennium werd om de twee dagen een natuurbeschermer vermoord", schrijft Coenraad Krijger van IUCN NL. Dit hoge aantal blijkt uit een nieuw rapport van de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness.

Sinds 2012 zijn er ruim 1700 mensen vermoord omdat zij hun land, bos en water proberen te beschermen tegen illegale houtkap, mijnbouw en industriële landbouw. Daders worden zelden opgespoord of veroordeeld.
Meer dan de helft van de aanvallen tegen natuurbeschermers in de afgelopen tien jaar vond plaats in Brazilië, Colombia en de Filippijnen. Inheemse gemeenschappen krijgen het vaakst te maken met geweld- bijna 40 procent van de moorden werd op hen gepleegd, terwijl zij maar 5 procent van de wereldbevolking uitmaken.

Toenemende dreiging

In de tien jaar dat Global Witness rapporteert over het geweld tegen natuurbeschermers is het aantal moorden alleen maar toegenomen. Veel van het toenemende geweld en repressie houdt verband met territoriale conflicten en het gebruik van de natuur voor geldelijk gewin. Ondanks de toenemende dreiging blijven duizenden activisten over de hele wereld zich verzetten om de natuur te beschermen.

Concrete interventies

IUCN NL werkt aan concrete interventies die de veiligheid van bedreigde natuurbeschermers verbeteren, zoals een registratiesysteem om beter inzicht te krijgen in de problematiek, veiligheidstrainingen en maatregelen en het documenteren van bewijs voor strafzaken. Hierbij richten wij ons met name op vrouwelijke natuurbeschermers, omdat zij bovenop geweld en dreigingen ook vaker met discriminatie te maken krijgen.
Ook zorgen we ervoor dat er snel actie ondernomen kan worden als natuurbeschermers in nood zijn. Dat doen we bijvoorbeeld door fondsen beschikbaar te stellen zodat mensen acuut in veiligheid gebracht kunnen worden of rechtsbijstand kunnen krijgen.

Bron: IUCN NL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.