Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruige Europese wildernis te bewonderen in Den Haag

  •  
27-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kraansvlak_2010_03_09_00198a_wisent_stiertje_LL.jpg
Levensgrote foto's langs de Haagse Lange Vijverberg brengen tot en met augustus 2010 het mooiste Europese natuurschoon in beeld. De openluchtexpositie heeft als doel om Europeanen zelf kennis te laten maken met de natuurwonderen die het continent rijk is. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet zich in voor betere bescherming van Europese wildernissen en is als partnerorganisatie bij de tentoonstelling betrokken. De expositie wordt vandaag geopend door Prinses Irene. Na de primeur in Den Haag reizen de foto's tot 2013 door alle 44 Europese landen.
Europeanen denken vaak dat de natuur op het eigen continent onder een dikke laag asfalt is verdwenen. Bij de woorden ‘ruige wildernis’ denken ze aan Canada en bij ‘groot wild’ aan Afrika. Toch telt Europa nog uitgestrekte wildernissen met beren, pelikanen op vis jagen en de grond trilt onder de hoeven van wilde paarden. Wildernissen die ook kwetsbaar zijn en verloren dreigen te gaan zonder goede beschermingsmaatregelen.
De expositie bestaat uit honderd levensgrote panelen die langs de Lange Vijverberg zijn geplaatst en openbaar toegankelijk zijn voor het publiek. De foto’s werden onder andere zijn gemaakt in de Nederlandse Oostvaardersplassen. Het zijn de ‘kroonjuwelen’ van een serie van duizend natuurbeelden die 69 Europese topfotografen maakten in ruim veertig Europese landen. De expositie is tot eind augustus in Den Haag te zien. Daarna kunnen de in totaal 700 miljoen Europeanen zich door de tentoonstelling een beetje bewuster worden van het natuurschoon dat ze nog in hun achtertuin aanwezig is.
Ondertussen gaat het Wereld Natuur Fonds in Europa aan de slag met de ontwikkeling en bescherming van wilde natuur. De rijkdom aan plant- en diersoorten in Europa is de afgelopen tien jaar achteruit gehold. Zo heeft Nederland nog maar 15 procent van de plant- en diersoorten over die hier oorspronkelijk leefden. Toch ziet het WNF mogelijkheden om het tij te keren.
Nieuwe wildernissen
Het is de verwachting dat het Europese platteland de komende jaren ontvolkt omdat steeds meer mensen aan het werk gaan in de stad. Hierdoor komt tot maximaal 60 miljoen hectare landbouwgrond vrij; een gebied ter grootte van Frankrijk. In samenwerking met de organisaties ARK, FREE Nature en Eurosite, zet het WNF zich in om de verlaten landbouwgronden om te zetten in nieuwe natuurgebieden die met elkaar en bestaande wildernissen worden verbonden. Het project draagt niet alleen bij aan natuurbehoud in Europa, maar ook aan nieuwe vormen van economische bedrijvigheid. Denk bijvoorbeeld aan ecotoerisme en de verkoop van streekproducten.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor