Omdat het soms jaren kan duren eer een terrein wordt bebouwd, is het begrip 'Tijdelijke natuur' in het leven geroepen. In het Westelijk havengebied te Amsterdam liggen enkele van die tijdelijk natuurterreinen.
Vijf jaar geleden werd in Westpoort een braakliggend terrain van bijna 9 hectare als het ware aan de natuur teruggegeven. De voormalig stadsecoloog van Amsterdam Martin Melchers kreeg van het Amsterdamse havenbedrijf alle ruimte om er een mooi natuurgebied van te maken.
Magneet
Om het terrein zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor planten en dieren werd onder andere een poel gegraven. Deze poel trok als een magneet rugstreeppadden aan. Het bleek voor hun een ideale habitat. In de afgelopen vijf jaar is er dan ook een flinke populatie ontstaan.
Industrie keert terug
Maar nu moet de industrie op het terrein weer terug. En dat houdt in dat de rugstreeppad moet verhuizen. Het is aan Martin Melchers om de dieren te verplaatsen naar een nieuw, ook door hem gecreëerd terrein.
De haven van Amsterdam was de eerste met een tijdelijk natuurgebied. Inmiddels zijn er zo'n 35 tijdelijke natuurgebieden in onder andere Rosmalen, Steenwijk en in de havens van Rotterdam en Delfzijl. De ontheffingen worden uitgegeven door het ministerie van economische zaken. Het streven is om uiteindelijk 10.000 hectare Nederlands braakliggend terrein in te richten als tijdelijk natuurgebied.