Ruben Smit vervolgt zijn reis door het Waddengebied. Dit keer ziet hij aan de oostkant van Texel hoe de rotganzen het broedgebied klaarmaken voor de sterns, kokmeeuwen en kluten.
Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het huidige eiland Texel bestaat eigenlijk uit twee eilanden: het zuidelijke Texel en het noordelijker gelegen Eierland. In 1630 werd de Zanddijk voltooid die beide eilanden met elkaar verbond. Het landschap op Texel is rijk en divers: zo vind je er duinen, graslanden en brede zandstranden, maar ook heide, bos en kwelders. Door deze grote verscheidenheid aan landschappen is Texel een geliefd oord voor vogels en dus voor vogelliefhebbers. In totaal zijn op het eiland zo'n 380 vogelsoorten waargenomen.
Rotganzen
De rotganzen die op Texel overwinteren, broeden op de barre Siberische toendra’s en maken dus tweemaal per jaar een trektocht van ruim 4000 kilometer. In Nederland zoeken rotganzen vooral weilanden en akkers op in de directe omgeving van het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Bij laag water zoeken ze hun voedsel – gras en plantendelen – op het wad, bij hoog water grazen en rusten de vogels op de weilanden.
Zeevlam
In het natuurgebied Ottersaat van Natuurmonumenten, net achter de Waddendijk, staat Ruben ineens in dikke zeemist, of beter gezegd zeevlam. Een spannende naam voor mist die plotseling ontstaat als warme lucht vanaf het land botst op de koude zee, een verschijnsel dat in het voorjaar af en toe voorkomt op Texel. En dus is er ontzettend veel te horen, maar bijna niets te zien. Een magische setting voor Rubens vierde blog vanuit het Waddengebied.