Vroege Vogels

Rozemarijngoudhaantjes op lavendel | Zelf Geschoten

  •  
13-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  

Zoals zijn naam doet vermoeden is de rozemarijngoudhaan vaak te vinden op rozemarijn, maar ook andere kruiden zoals lavendel. Gefilmd door Gretha Andeweg.

Exoot 

Deze prachtig gekleurde kevers zijn exoten die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen, waar ze vrij algemeen zijn. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze in Nederland terechtgekomen via handelsverkeer of mensen die plantjes uit Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje mee naar huis nemen.

rozemarijngoudhaantje

© Fotograaf: Aglaia Bouma

Schade aan kruiden

Hoewel ze erg mooi zijn, brengen rozemarijngoudhaantjes veel schade toe aan allerlei kruidachtige planten zoals tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Ze zijn dan ook vaak op deze planten te vinden. De schade kun je herkennen aan de vraat aan de toppen van de planten, die dan bruin worden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes14 okt. 2022 - 13:46

Dank! Nu weet ik wie er zo veel feestvieren in mijn lavendel. Ik kon ze niet vinden in mijn gidsjes. Ze mogen wel wat eten hoor van mijn lavendel. Ik zie er bijna niets van. Ze zijn erg bescheiden en ze vrijen liever dan dat ze eten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.