Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdammers hoeven geen plastic te scheiden

  •  
18-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_113157.jpg
Rotterdam voelt er niets voor om plastic afval gescheiden in te zamelen. De milieuwinst is beperkt als de stad maatregelen treft zodat inwoners het plastic zelf kunnen scheiden van hun huisvuil. Wel gaat verantwoordelijk wethouder Lucas Bolsius (CDA) onderzoeken of het voor Rotterdam haalbaar is het plastic in een installatie uit het restafval te filteren. Dat schrijft Bolsius maandag in een brief aan de gemeenteraad.
Gemeenten zijn sinds 1 januari verplicht om kunststof verpakkingsmateriaal te scheiden. Volgens VROM zijn inmiddels ongeveer 380 van de 431 gemeenten daarmee begonnen en volgt in de eerste maanden van dit jaar nog een groot aantal gemeenten. Rotterdam heeft bij milieuminister Jacqueline Cramer uitstel van de verplichten per 1 januari gevraagd.
In veel plaatsen moeten de consumenten zelf het plastic verpakkingsmateriaal scheiden, net als dat bijvoorbeeld gebeurt met glas, papier of groente-, fruit-, en tuinafval. Maar volgens Bolsius levert dat in Rotterdam - net als in andere grote steden - maar weinig milieuwinst op. In grote steden wordt over het algemeen veel minder goed afval gescheiden dan in kleinere gemeenten. Mensen willen het niet of hebben geen ruimte om al hun afval te scheiden.
,,Zelfs met extra aandacht, uitgebreide campagnes en investering in goede voorzieningen zal het merendeel van de kunststoffen gewoon in het restafval blijven zitten'' schrijft de wethouder. Bovendien is in Rotterdam weinig ruimte voor (nog meer) ondergrondse afvalcontainers.
Een andere optie is dus dat het plastic afval in een verbrandingsinstallatie wordt gescheiden van het overige restafval, maar daarvan staat er vooralsnog alleen een in Groningen. Volgens Bolsius heeft die installatie de maximale capaciteit bereikt. Daarom onderzoekt hij de mogelijkheid van een dergelijke installatie in de regio. ,,Nascheiding biedt vanuit milieu-oogpunt een veel betere oplossing voor steden als Rotterdam.''
Rotterdam is vooralsnog de enige grote stad die het plastic afval niet gescheiden inzamelt. Amsterdam begint een proef met haal- en brengstations. Den Haag zet veertig bovengrondse containers in de stad en Utrecht kiest eveneens voor een brengstation en een beperkt aantal inzamelingscontainers.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor