Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdam krijgt komende jaren twintig hectare meer groene ruimte

  •    •  
22-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
bomen_bos_drone_pixabay

© Pixabay

Rotterdam wil dat er de komende jaren zeker 20 hectare groene ruimte in de stad bijkomt. Dat is te lezen in de groenagenda 2023-2026 die burgemeester en wethouders van de stad hebben gepresenteerd. De stad start met vijftig klimaat-adaptieve projecten. Hierbij valt te denken aan het aanleggen van extra en meer gevarieerd groen en aan technische oplossingen, zoals waterbergingen. Ook komt er veertig hectare bijenlandschap bij door het bestaande bloemen- en kruidenrijk graslandschap in de stad te vergroten.

Plannen Hofplein

Een van de opvallendste vergroeningen speelt zich af op en rond het Hofplein. Op het nu drukke verkeersplein, met de volgens Rotterdam "iconische" fontein in het midden, komt beduidend meer ruimte voor fietsers en wandelaars en krijgt de auto minder ruimte. Het plein zal niet langer een doorgaande route zijn. Het doel is het autoverkeer daar met 40 procent te verminderen. In totaal krijgen 15 pleinen verdeeld over de stad een vergroeningsslag.

Positieve effecten

Het college wil extra groen realiseren in parken en op boulevards, maar ook in de straten dicht bij de bewoners. "Groen is belangrijk voor de kwaliteit van de stad, en het kan vele functies hebben. Het zorgt voor een aantrekkelijkere woonomgeving, bewoners voelen zich er beter door, het is goed voor de waterberging en voorkoming van hittestress, het biedt mogelijkheden voor sport, spel en recreatie, verhoogt de waarde van het vastgoed en draagt bij aan biodiversiteit", zo staat in de nota.

Bestaande plannen

De groenagenda is een aanvulling op bestaande plannen. In 2020 besloot Rotterdam 233 miljoen euro te steken in zeven stadsprojecten om de stad te vergroenen. Er kwamen projecten voor het Alexanderplein, Rijnhavenpark, de Hofbogen, Maashavenpark, Hofplein/Westblaak, Schouwburgplein en Getijdenpark Feyenoord. De kosten van de projecten zijn onder meer door de inflatie flink hoger dan aanvankelijk gedacht. Het college besloot daarom dat de projecten op de Westblaak en op het Schouwburgplein uitgesteld worden. Voor de groenagenda is in de collegeperiode 2022-2026 57 miljoen euro gereserveerd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.